Sådan hjælper etbenede Mette under coronakrisen

I Nyborg frasiger flere ældre deres hjemmehjælp for at undgå smitte og frigøre hænder til andre opgaver.

Det er tre uger, siden Mette Bruun sidst har haft besøg af hjemmehjælpen. Hun har bedt dem om ikke at komme, så hjemmeplejen kan bruge kræfterne på andre, der har mere brug for hjælp. – Foto: Jonatan Grau Møller, DR.
Udgivet Opdateret

Bad hver tirsdag og fredag. Rengøring hver anden torsdag.

Sådan ser skemaet normalt ud hos 80-årige Mette Bruun. Men sådan er det ikke for tiden i hjemmet lidt uden for Nyborg.

Hun har nemlig ringet til kommunen og sagt, at de ikke behøver at komme forbi, så længe coronapandemien raser.

– Det har jeg gjort, fordi jeg ikke vil udsættes for smitte, men jeg ved også, at hjemmeplejen er hårdt belastet, og andre har mere brug for hjælp, siger hun til DR Fyn.

Har ikke mistet kontakten

Men bare fordi hun selv har bedt hjemmeplejen om at blive væk, betyder det ikke, at hun har mistet kontakten med kommunen.

– De ringer hver morgen for at høre, hvordan jeg har det, forklarer hun.

‘Det har gjort situationen meget lettere’

Ifølge Mette Bill Ladegaard, der er sundheds- og ældrechef i Nyborg Kommune, er Mette Bruun ikke den eneste, der har frabedt sig hjemmehjælp for at frigøre tiden til andre opgaver.

– Der er mange borgere og pårørende, der ringer ind og siger, at de gerne vil frasige sig hjælpen i en periode. Det har gjort situationen meget lettere for os, siger hun til DR Fyn.

Brev blev godt modtaget

En ændring i serviceloven har ellers givet kommunerne mulighed for at skære ned i basale rettigheder som netop bad og rengøring. Det meddelte Nyborg Kommune sine ældre borgere igennem et brev.

Et brev, der under normale omstændigheder ville blive mødt af frustration. Men sådan har det ikke været, siger Mette Bill Ladegaard.

– Vi oplever en meget stor forståelse og anerkendelse af, at vi forsøger at tilrettelægge hjælpen, så den er tilstrækkelig – samtidig med, at vi beskytter de ældre mest muligt i forhold til smitte.

Gjort brug af muligheden

Nyborg Kommune har allerede gjort brug af muligheden for at ændre i den normale pleje. Men ifølge Mette Bill Ladegaard er det på baggrund et individuelt skøn.

– Vi har skruet lidt i forhold til personlig pleje, hvor nogen er gået fra tre til to bade om ugen. Men det er noget, vi vurderer hver 14. dag, siger hun.

Men det var altså ikke nødvendigt for kommunen at foretage en vurdering omkring Mette Bruun.

– Jeg er uddannet ergoterapeut og kunne godt se, hvor alvorlig situationen ville blive. Derfor kontaktede jeg allerede kommunen i begyndelsen af marts, inden de sendte brevet ud, forklarer hun.

Klatvask og høj moral

Normalt er Mette Bruun ellers ret afhængig af sin hjemmehjælp.

Hun mangler nemlig et ben. Derfor er sådan noget som at gå i bad alene en vanskelig disciplin. Men i tre uger har hun valgt at klare det hele selv.

– Jeg prøver at holde moralen høj, og så klatvasker jeg mig lidt. Jeg tager fodbad den ene dag og vasker mig grundigt den anden dag, fortæller hun.

Hvis du kan klare dig uden hjemmehjælp så længe, kan du så ikke også det, når det bliver hverdag igen?

– Nej, det kan jeg ikke, og jeg ved faktisk heller ikke, om jeg kan klare det meget længere. Men jeg har gode naboer, som tjekker, hvordan jeg har det og hjælper mig med at handle ind, forklarer hun og fortsætter:

– Så længe risikoen er så høj, som den er, må man opveje, hvad der er vigtigst, og det er ikke at blive syg.

Citathistorie: DR Fyn.

Powered by Labrador CMS