Sådan holder du en måned uden alkohol

Hav standardundskyldningerne klar, og kend dine "triggers". Sådan bliver hvid januar en succes for dig

Udgivet Opdateret

Hvid januar er ikke en betegnelse for, at sneen falder helt til 1. februar.

I stedet dækker det over, at du bevidst siger nej tak til samtlige former for alkohol gennem hele den lange, mørke og kolde januarmåned.

Årsagerne til at vælge en alkoholfri måned kan være mange, og hvis det er noget, du har tænkt dig at prøve af, får du her nogle tips til, hvordan du kan få succes.

Hvor er du sårbar

- Hav en plan for, hvad du vil sige, når du bliver tilbudt alkohol, da der er mange anledninger, hvor man kan blive budt på det, siger Bjarne Stenger Elholm, der er leder af Alkolinjen, som rådgiver personer og pårørende til personer, der drikker for meget.

Det næste, du kan gøre, er, ifølge Bjarne Stenger Elholm, at blive bevidst om dine "triggers". Altså de situationer hvor du ved med dig selv, at du kan få lyst til nogle procenter.

- Det kan være øl efter fodboldkampen eller vin og god mad med vennerne. Find ud af, hvornår du er særlig sårbar, for så ved du også, hvornår du skal have din plan klar, siger han.

ALKOLINJEN

Alkolinjen er en gratis selvhjælpslinje, som giver hjælp til pårørende og personer med et alkoholproblem. Kontakt linjen på telefon 80 200 500. 

Undskyldning eller ærlighed

Og hvis du allerede ved, at dine venner vil forsøge at lægge pres på dig og kommentere på, at du ikke vil drikke, så handler det ifølge Bjarne Stenger Elholm om at have standardundskyldningerne klar.

- "Jeg kører bil", "min læge har sagt, jeg ikke må drikke", "jeg har et vigtigt møde i morgen", kunne være eksempler, foreslår Bjarne Stenger Elholm.

- Du kan også sige, at du har valgt at tage en måned uden alkohol. Det er jo helt fair, hvilket dem omkring dig også burde kunne forstå, siger han.

Vil være forskel

Men hvad kommer det så til at betyde for kroppen, hvis du holder alkoholfri i januar?

Ifølge alkoholekspert Connie Mørck fra Novavi, som er Danmarks største leverandør af stof- og alkoholbehandling, vil der være forskel alt efter ens alkoholforbrug.

Har du et mindre forbrug, som i runde tal afspejler Sundhedsstyrelsens genstandsgrænser, vil du givetvis ikke mærke den helt store forskel, vurderer hun.

Mere energi

- Men har du et større forbrug elle har drukket for meget alkohol over en længere periode og dermed måske har et afhængighedsforhold, kan man opleve at få mere energi i hverdagen, siger hun.

Fordelen ved at holde hvid januar er, at det kan være en øjenåbner i forhold til at blive mere opmærksom på, hvor meget alkohol egentlig fylder, lyder det fra alkoholeksperten.

- Et for stort alkoholforbrug er associeret med udvikling af over 60 forskellige sygdomme, så at holde "Hvid januar" kan være en god lejlighed til lige at få set sine alkoholvaner efter i sømmene, siger hun.

Overordnet set er det en god idé at skele til Sundhedsstyrelsens genstandsgrænser på ti genstande om ugen og ikke mere end fire ved samme lejlighed, hvis man vil undgå undfordringer med alkohol, lyder det fra Connie Mørck, der er ekspert i alkoholmisbrug- og forebyggelse hos Novavi. (Arkivfoto).
Overordnet set er det en god idé at skele til Sundhedsstyrelsens genstandsgrænser på ti genstande om ugen og ikke mere end fire ved samme lejlighed, hvis man vil undgå undfordringer med alkohol, lyder det fra Connie Mørck, der er ekspert i alkoholmisbrug- og forebyggelse hos Novavi. (Arkivfoto).
Powered by Labrador CMS