Sådan kan du spare over 50 procent på huskøbet

Der er stor forskel på boligpriserne i kommunerne med de større byer sammenlignet med nabokommunerne

Huspriserne er ofte markant lavere i nabokommunerne til kommuner med større byer. Til gengæld kan der også være længere til butikkerne. Foto: Scanpix.
Udgivet Opdateret

Der kan være mange penge at spare på at købe hus i nabokommunen. Især hvis du har haft kig på en bolig i en af de eftertragtede kommuner, hvor huspriserne ligger i den pebrede ende.

Det viser en netop offentliggjort opgørelse fra boligsiden.dk.

Ifølge opgørelsen kan du eksempelvis slå lidt over 55 procent af den gennemsnitlige kvadratmeterpris, hvis du køber et hus i Tønder Kommune i stedet for Esbjerg Kommune.

– Nogle områder er mere eftertragtede end andre, og det kan der være flere grunde til, siger Birgit Daetz, boligøkonom og kommunikationsdirektør hos boligsiden.dk.

– Det kan for eksempel være, at der er lavere skatter i nabokommunen, og det kan få betydning for boligpriserne. Men det handler også om, at der i nogle kommuner er en større by, der trækker priserne op, forklarer hun.

Her kan det virkelig betale sig

Det er især i kommunerne med de større byer, at priserne er blevet så høje, at det bedre kan betale sig at kigge efter et hus i nabokommunen.

Det gælder eksempelvis for Aalborg Kommune, hvor boligpriserne i snit er 54 procent højere end i den nærliggende Vesthimmerlands Kommune.

Det gælder også for Aarhus, hvor husene i kommunerne Syddjurs og Favrskov ligeledes er mere end halvt så dyre, og det samme gør sig gældende for Odense Kommune med huspriser, der er dobbelt så høje som i Assens Kommune.

Ifølge boligsiden.dk kan besparelsen ved at købe et hus i Syddjurs Kommune fremfor Aarhus Kommune løbe op i lidt over 1,9 millioner kroner for et hus på 140 kvadratmeter.

Undtagelses-kommunen

Den markante undtagelse er dog Københavns Kommune, hvor prisniveauet er nogenlunde ens i de omkringliggende kommuner.

Eller endda højere, som det er tilfældet med boligpriserne på Frederiksberg og i Gentofte Kommune sammenlignet med København.

At der er så stor forskel på boligpriserne i nabokommunerne kommer ikke bag på Birgit Daetz.

– Men det kan da overraske, at der ikke er sket en større udligning af boligpriserne imellem kommunerne, siger hun.

Men selv om der kan være mange penge at spare på at købe bolig i en nærliggende kommune, kan der også være grund til at slå koldt vand i blodet.

Ifølge Egon Noe, professor og centerleder ved Center for Landdistriktsforskning, kan det nemlig være sværere at låne penge til boligen på landet fremfor boligen i den større by.

– En bolig i de større byer er typisk blevet forrentet bedre end boligerne i yderområderne, hvor der ligefrem kan være en negativ forrentning af boligens værdi, siger han.

Endelig kan der være forhold, der gør, at det kan være mere attraktivt at bo i nærheden af de større byer. Det gælder blandt andet for børnefamilierne.

– Vi ved fra undersøgelser, at blandt andet afstanden til skoler og offentlig transport er afgørende for børnefamilier, siger Egon Noe.

Powered by Labrador CMS