Sådan taler du med børnene om pengenød

Flere bekymrer sig om husstandens privatøkonomi som følge af inflationen. Læs her, hvordan du taler med dit barn om krisen - og hvad du helst ikke skal sige

Udgivet Opdateret

Inflationen er steget markant, og det kan give dybe panderynker.

Faktisk bekymrer 78 procent af danskerne sig om, hvordan de stigende priser vil påvirke husstanden og familiens økonomi.

Det viser en ny rundspørge blandt 2000 danskere foretaget af analyseinstituttet YouGov på vegne af butikskæden Aldi.

Går ikke børns næse forbi

Men selv om familiens økonomi er de voksnes ansvar, så er det ikke nødvendigvis noget, der går børnenes næse forbi, siger Mirjam Marie Westh, der er børnefaglig konsulent hos Børns Vilkår.

- Vi får løbende henvendelser til Børnetelefonen, hvor børn bekymrer sig om familiens økonomi. Så det er noget, man skal være opmærksom på. Når det fylder hos de voksne, kan det også fylde hos børnene, siger hun.

I rundspørgen svarer 40 procent af de adspurgte voksne, at de er stressede over ikke at have penge nok til uforudsete udgifter.

Og 27 procent har allerede nu snakket om i husstanden, hvordan og hvor familien kan spare.

Det er ikke kun corona og krigen i Ukraine, der kan sætte tanker i gang hos barnet. Det kan familiens økonomi også, hvis barnet opsnapper forandringer eller forældrenes frustrationer. (Arkivfoto).
Det er ikke kun corona og krigen i Ukraine, der kan sætte tanker i gang hos barnet. Det kan familiens økonomi også, hvis barnet opsnapper forandringer eller forældrenes frustrationer. (Arkivfoto).

Tal med børnene

Men hvis man taler med sit barn om økonomi, er det afgørende, at snakken foregår alderssvarende, siger Mirjam Marie Westh.

- Tal om det, når barnet selv bringer det op - og gerne med udgangspunkt i det, barnet selv har lagt mærke til. På den måde undgår du at lægge yderligere bekymringer over på barnet, som barnet ikke havde i forvejen, siger hun.

Så undlad detaljer om, at I skal spare for at kunne betale jeres regninger.

Tag udgangspunkt i observationerne

Tag i stedet udgangspunkt i barnets konkrete observationer omkring, at eksempelvis juice, sodavand og pålægschokolade måske er sparet væk.

- Så kan man sige: "Jeg kan godt forstå, at du savner de her ting, men der har mor og far besluttet, at vi skal spare lidt lige nu", nævner Mirjam Marie Westh.

I andre familier vil den stramme økonomi kunne mærkes hårdere end det.

For nogle kan det betyde, at barnet ikke kan gå til fritidsaktiviteter eller komme på sommerferie.

ØKONOMI PÅVIRKER HUMØRET

- Inflation og stigende forbrugerpriser er ikke bare en praktisk udfordring, men også noget, der afspejles i danskernes humør.

- 33 procent svarer, at de stigende priser på energi og dagligvarer går ud over deres livskvalitet.

- Hver femte mener, at stemningen i husstanden er blevet dårligere som følge af de stigende forbrugerpriser.

Kilde: Tal fra Aldimeter, der er en forbrugeranalyse fra YouGov og Aldi baseret på en rundspørge blandt 2000 repræsentativt udvalgte danskere.

Kilde: Ritzau

Vigtigt at rumme følelserne

Men uanset afsavnets størrelse eller omfang er det vigtigt, at du rummer barnets følelser.

- Nogle børn vil blive mere indadvendte end normalt. Andre vil blive kede af det eller vrede, nævner Mirjam Marie Westh.

Og her dur det ikke, at du som forælder bliver ramt af følelsen af: "Jamen, du må da kunne forstå, at vi skal spare".

I rundspørgen fra YouGov og Aldi svarer 57 procent af de voksne, at de bliver i dårligere humør, når de tænker på, hvordan de stigende leveomkostninger vil påvirke familien.

Adskil dine følelser

Men her må du adskille dine følelser fra barnets behov, siger Mirjam Marie Westh.

- Hvis man som forælder bekymrer sig om økonomien, er det en god idé at tale om det med andre voksne i et rum, hvor barnet ikke lytter med. På den måde undgår man, at barnet tager del i det følelsesmæssige ansvar, siger hun.

Hjælp i stedet barnet med at sætte ord på sine følelser, eksempelvis hvis det er skuffet over den aflyste sommerhustur.

Vis forståelse

- Man kan møde barnet, hvor det er, ved at sige: "Det kan jeg godt forstå. Du havde glædet dig, og jeg havde også glædet mig, men det er helt okay", siger Mirjam Marie Westh.

Alene det, at barnet sætter ord på sine følelser og frustrationer, vil ofte virke beroligende, tilføjer hun.

Powered by Labrador CMS