Sådan vasker du dit tøj helt rigtigt

Du risikerer både misfarvning, slidt tøj og unødvendigt slid på både vasketøj og maskine, hvis ikke du vælger den rigtige sæbe.

Udgivet Opdateret

Hvilket er det bedste vaskemiddel?

Og er det bedste vaskemiddel flydende eller i pulverform?

Se i galleriet over artiklen, så er du meget klogere på, hvilket vaskepulver – eller -væske, du skal bruge i din maskine.

Og bedst af alt: Du kan spare penge.

Selv om tøjvask for mange er en kedelig pligt, kan det betale sig at bruge krudt på at vælge den rigtige sæbe. Det betyder nemlig ikke bare noget for tøjets renhed, men også holdbarheden af både tøj og vaskemaskine.

For eksempel kan du ikke bare købe én stor bøtte sæbe på tilbud, og så bruge den til alle typer tøjvask.

– Det duer ikke at give dit farvede tøj hvid vask med blegemiddel, for så tager du farven ud af det. Og omvendt, hvis du vasker det hvide tøj med noget kulørt sæbe, risikerer du i højere grad, at det gråner eller bliver gulligt, siger Christel Søgaard Kirkeby, er er projektleder i Forbrugerrådet Tænk Kemi.

Hav flere forskellige

Så hav en sæbe til hvid vask, én til kulørt vask, og én til uld og silke, opfordrer hun.

Hvorvidt flydende sæbe eller pulversæbe er bedst til at vaske rent, har Forbrugerrådet Tænk for nylig undersøgt. Her var pulversæber til hvid vask markant bedre end flydende sæber.

For hvis tøjet skal forblive hvidt, har det godt af lidt blegemiddel, forklarer Christel Søgaard Kirkeby.

– Og du kan ikke stabilisere blegemidlerne i den flydende vaskemiddel, så der skal man vælge pulveret. Der var ret stor forskel på de flydende og pulverudgaverne til hvid vask. Alle pulvertyperne lå stort set i top i testen, mens de flydende vaskemidler lå i bunden, siger hun.

Ingen klar afgørelse

Til gengæld er det mere blandet, hvordan de kulørte pulversæber og flydende sæber klarede sig.

– Så der er ikke en type, der vinder. Der er individuel forskel mellem produkterne, men man kan ikke sige, at pulver eller flydende sæbe er bedst, siger hun.

Du skal også gøre op med dig selv, hvor meget du vil skåne miljøet og din egen hud. Så gå efter Svanemærket og EU-blomsten, hvis du vil skåne miljøet, og Den Blå Krans, hvis du vil undgå allergifremkaldende stoffer.

Undgå skyllemiddel

Det er særligt aktuelt i forhold til skyllemiddel, siger Christel Søgaard Kirkeby.

– Nogle af skyllemidlerne er ultraparfumerede. Og så har du parfume på tøjet, som du er i kontakt med hele dagen. Så skyllemiddel vil vi generelt ikke anbefale, også ud fra et miljøhensyn, siger hun.

Miljøstyrelsen anbefaler også, at man undgår skyllemiddel.

Du bør også være opmærksom på sæbedoseringen, siger Christel Søgaard Kirkeby. For det går både ud over miljøet og din pengepung, hvis du hælder sæbe ud med badevandet. Og her går mange galt i byen.

Hvad er det bedste vaskemiddel for sundheden

Der er også andre ting, du skal tage højde for, når du vælger vaskepulveret til dine klæder.

Vaskemiddelrester i dit tøj kan nemlig irritere din hud.

Resterne kan for eksempel sætte sig i tøjet, hvis doseringen af vaskemiddel er for stor, eller hvis vaskemaskinen skyller for dårligt.

Det skriver Forbrugerrådet Tænk Kemi på sin hjemmeside.

Sæberester i dit tøj kan begrænses ved at skrue ned for mængden af sæbe og vælge et længere skylleprogram.

Miljømærkerne stiller krav til, at produktet er blandt de mest miljøvenlige.

Svanemærket og Blomsten stiller skrappere krav end loven til, hvad vaskemidler må indeholde af kemiske stoffer. Det gælder blandt andet optisk hvidt og klor.

Den Blå Krans eller AllergyCertified er også her en god ide at gå efter som supplement til miljømærkerne. Så undgår du blandt andet parfume.

De sikrer ifølge Forbrugerrådet bedst muligt hensyn til miljø og sundhed.

 

Powered by Labrador CMS