Sådan vil de tystne England

For første gang under EM får Danmark størstedelen af publikum imod sig, når semifinalen spilles på Wembley

England har spillet hjemme på Wembley i fire af sine fem kampe hidtil ved EM.
England har spillet hjemme på Wembley i fire af sine fem kampe hidtil ved EM.
Udgivet Opdateret

Mindst 60.000 fans ventes på plads på Wembley til onsdagens EM-semifinale mellem England og Danmark.

Under en tiendedel af billetterne - 5000 - er afsat til danskere, og så får de mest trofaste roligans ikke engang mulighed for at være til stede, da britiske coronaregler kun gør det muligt for danskere med britisk adresse at få billet.

Det store engelske flertal skal gøres stille, mener forsvarsspilleren Jannik Vestergaard.

- Jeg synes ikke, man kan tale om, at det er retfærdigt eller ikke retfærdigt. Der vil være et overtal af engelske fans, men det ser jeg som motivation. Det ville være lidt af en bedrift at få 60.000 fans til at være tavse, siger han.

De britiske myndigheder afviste søndag at lave en særordning, så danske fans kunne rejse ud og hjem samme dag og blive i samme coronaboble.

Kender tomme stadions

Derfor er det kun de omkring 30.000 danskere, der bor i Storbritannien, der kan købe billet til semifinalen.

Landstræner Kasper Hjulmand er egentlig bare glad for, at der igen kan komme tilskuere på lægterne efter en lang periode med ingen eller få på tribunerne.

- Vi skal huske, at EM blev udsat for et år siden. Vi har alle oplevet tomme stadioner det seneste år. At komme ind på Wembley foran 60.000 er motiverende. Det er også motiverende at gøre publikum stille, siger han.

Danmark har haft en stor tilskuerfordel under hele EM. De tre gruppekampe blev spillet i Parken, hvor klart størstedelen var danskere.

Første rigtige udebane

Så fulgte en ottendedelsfinale i Amsterdam, hvor waliserne ikke måtte komme ind, og i kvartfinalen mod Tjekkiet i Baku havde flest danskere valgt at pakke kufferten og drage østpå.

Nu kommer det danske hold for første gang rigtigt på udebane under slutrunden.

- Det er klart, at det er endnu federe at spille i Parken for hjemmebanepublikummet. Men det næstbedste er trods alt, at der er fans på lægterne, ligegyldigt om de holder med os eller er imod os, siger Yussuf Poulsen.

Endnu vildere

- Det er de kampe og oplevelser, som man håber, at man kan få lov til at prøve i sin karriere.

- Jeg tror, at vores semifinale mod England, som får lov til at spille på hjemmebane, kommer til at være en endnu vildere oplevelse, end den anden kommer til at være, siger Leipzig-angriberen.

Den anden semifinale står mellem Italien og Spanien. Både de to semifinaler og finalen afvikles på det engelske nationalstadion.

Kampen mellem England og Danmark fløjtes i gang på onsdag klokken 21 dansk tid.

Sådan er det gået Danmark i knockout-kampene ved VM- og EM-slutrunderne

EM:

1984: Danmark taber til værtsnationen Frankrig i gruppespillet, men bliver nummer to i puljen. Der er kun otte hold med - fire går videre. Så i semifinalen møder vi Spanien. Kampen ender 1-1 i ordinær spilletid og skal afgøres i straffesparkskonkurrence. Her er Preben Elkjær den eneste, der brænder, og det betyder, at vi ryger ud. Da man ikke spiller om bronze i 1984, bliver Danmark delt 3'er med Portugal.

1992: Det år er der sikkert rigtig mange danskere, der husker. Efter at have slået franskmændene i sidste spillerunde i gruppespillet går vi videre på en andenplads bag værterne fra Sverige. Vores semifinale mod Holland skal ud i straffesparkskonkurrence, og denne gang er vi bedre end i 1984. Kim Christofte sparker det sidste spark, der sender os i finalen. Her slår vi Tyskland med 2-0. Det er Danmarks eneste sejr ved en EM- eller VM-slutrunde nogensinde.

2004: Denne gang var 16 hold kvalificeret til slutrunden i Portugal. Danmark bliver 2'er i sin pulje og møder Tjekkiet i kvartfinalen. Her taber vi stort med 0-3.

VM:

1986: Danmark vinder alle sine tre puljekampe og skal møde Spanien i ottendedelsfinalen. Jesper Olsen bringer os på 1-0, men forærer spanierne målet til 1-1. Danmark taber 1-5.

1998: Vi bliver nummer to i puljen, hvor vi taber til værterne fra Frankrig. I ottendedelsfinalen smadrer vi Nigeria med 4-1 og møder Brasilien i kvartfinalen. Her taber vi en meget lige kamp med 2-3.

2002: Danmark bliver nummer et i puljen, hvor vi blandt andre slår de forsvarende verdensmestre fra Frankrig. Desværre løber vi ind i et engelsk landshold, der er langt bedre. Vi taber 0-3.

2018: Her bliver vi nummer to i puljen, hvor vi vinder over Peru og spiller uafgjort med Australien og de senere verdensmestre Frankrig. I ottendedelsfinalen mod Kroatien kommer vi foran efter to minutter. Kroaterne udligner og kampen går hele vejen til straffesparkskonkurrence. Her brænder både Christian Eriksen, Lasse Schöne og Nicolai Jørgensen, og Danmark ryger ud til de senere sølvvindere. 

Powered by Labrador CMS