Salaten kan give dig blodforgiftning: Er allerede solgt som fast food

Den hønsesalat, som Fødevarestyrelsen har advaret mod, kan efter alt at dømme allerede være forsvundet i danskeres maver.

Er der hønsesalat på croissanten, så kig lige efter en ekstra gang. ArkivFoto: Jan Djenner/Scanpix
Udgivet Opdateret

Som Newsbreak.dk tidligere tirsdag skrev, advarer Fødevarestyrelsen mod en hønsesalat, der er påvist at indeholde den frygtede listeria-bakterie. Nu er der så kommet yderligere informationer – og det er dårligt nyt.

Det fremgår nemlig af en opdateret melding til pressen, at produktet ikke er blevet solgt i traditionel forstand – men som delikatesse-produkt, der således er blevet ompakket eller brugt til færdig mad. Blandt andet som fyld på croissanter og sandwich solgt i SuperBrugsen på Københavnsvej i Slangerup. Kort sagt kan det betyde, at sultne danskere allerede har spist den listeria-befængte hønsesalat.

I Meny på Nordens Plads, Frederiksberg, er salaten solgt som domus vista i mindre pakninger og løs vægt, mens den hos Slagter Kiirdal i Ballerup er solgt i 200 gram bægre. Da produktet er ompakket kan det være svært at identificere.

Den berørte hønsesalat kan måske kendes ved, at den er produceret den 6. oktober 2016 og har en “bedst før”-dato den 11. november.

Newsbreak.dk har tirsdag eftermiddag forsøgt at få en kommentar fra producenten, da vi gerne vil høre, hvad fundet får af konsekvenser og har af betydning for den øvrige produktion, men det er ikke lykkedes. Vi har derfor sendt en mail og venter på svar.

Derfor er listeria – måske – farlig

Hvis du i forvejen har et nedsat immunforsvar, så er det ekstra vigtigt, at du holder dig fra fødevarer, der indeholder den for producenterne så frygtede listeria-bakterie. Det kan nemlig resultere i alvorlig blodforgiftning og sågar meningitis.

Er du gravid og bliver smittet med listeria, er der ligeledes en risiko for, at du kan smitte det ufødte barn. Det kan føre til abort, dødfødsel eller fødsel af et barn med blodforgiftning og/eller meningitis.

Sunde og raske personer kan også blive smittet, men vil som oftest opleve diarré eller influenzalignende symptomer.

Listeria er ikke for sjov. I en oversigt på sin hjemmeside skriver Fødevarestyrelsen blandt andet, at listeria-bakterien er meget robust. Den tåler både udtørring og høje saltkoncentrationer, og den er derfor svær at komme af med.

Listeria i en fødevare er ofte tegn på, at varen ikke har været varmet nok op, så de naturlige bakterier har overlevet. Listeria dør ved en varmebehandling på 75 grader og mere.

Hvor findes listeria, og i hvilke fødevarer?

Listeria er en miljøbakterie og findes naturligt i jord, på planter, i spildevand og i tarmen hos dyr og mennesker. Listeria kan også gemme sig i produktionsmiljøer på fødevarevirksomheder, hvor de kan etablere sig som “husinfektioner”, som kan være svære at komme af med for virksomheden.

Der kan derfor være listeria i fødevarer, især i rå fødevarer som råt kød, rå mælk, rå fisk og rå grøntsager. Listeria kan også være i varmebehandlede fødevarer, som er blevet forurenet med bakterien efter varmebehandling.

De fødevarer, som i Danmark forbindes med den største risiko for listeria er:

* Kødpålæg (eksempelvis rullepølse).
* Koldrøget fisk (eksempelvis koldrøget hellefisk og koldrøget laks) og gravad fisk (eksempelvis gravad laks).
* Færdigretter med lang holdbarhed (eksempelvis færdigretter fra madudbringningsordninger, der ikke er varmet ordentligt op, inden de bliver spist).
* Bløde råmælksoste samt rå mælk (upasteuriseret).

Det er fødevarer som har givet sygdom i Danmark eller i udlandet.

Kilde:Fødevarestyrelsen.

Jo længere tid fødevaren med listeria opbevares på køl, jo flere bakterier kan der vokse frem, fordi de trives i netop afkølede miljøer. Hvis temperaturen i køleskabet er over fem grader, vokser bakterien endnu hurtigere. Listeria kan derfor være et problem i kølede fødevarer med lang holdbarhed.

Powered by Labrador CMS