SAS og piloter lander aftale

Efter lang forhandling er en aftale nu på plads

Udgivet Opdateret

Luftfartsselskabet SAS og SAS-piloter fra Danmark, Norge og Sverige er mandag aften blevet enige om en ny overenskomst.

Det erfarer de danske medier DR og TV 2, der er til stede uden for forhandlingerne i Stockholm. Det samme gør norske NRK.

SAS' presseafdeling oplyser dog til det norske medie DN, at der endnu ikke er underskrevet en aftale.

Aftalen lander, efter at omkring 900 piloter har strejket i 14 dage.

Frem til 2027

Der er endnu ingen oplysninger om, hvad aftalen indeholder.

DR erfarer dog, at SAS-piloterne kan genoptage arbejdet tirsdag, efter en ny overenskomst mellem luftfartsselskabet og piloterne ifølge mediet er underskrevet.

Aftalen løber frem til september 2027, erfarer DR videre. I den periode kan piloterne ikke gå i strejke eller genforhandle overenskomsten, skriver NRK.

33 timers forhandling

Ifølge DR giver aftalen også piloterne en øvre arbejdstid på 60 timer om ugen. Desuden bliver fyrede piloter fra under coronakrisen genansat.

Sent søndag aften gik SAS og piloterne hver til sit efter 33 timers forhandlinger. Mandag morgen fortsatte forhandlingerne.

På vej ind til forhandlingerne lød det fra SAS's forhandlingsleder, Marianne Hernæs, at mandag var en forhandlingsfinale.

Slaget er vundet

- Det begynder at blive uansvarligt at fortsætte. Det nærmer vi os i dag. Det er en meget, meget alvorlig situation. Vi har været i mægling i tre-fire uger og i konflikt i over to uger.

- Vi begynder at nærme os et tidspunkt, hvor jeg som forhandlingsleder må indse, at nu kommer vi ikke længere.

Ifølge det svenske nyhedsbureau TT tilføjede hun derefter:

- Så må man forstå, at slaget er tabt.

I stedet ser det nu ud til, at slaget er vundet.

Der er nu en aftale på plads erfarer TV 2
Der er nu en aftale på plads erfarer TV 2

Rettigheder ved flystrejke

Hold dig informeret om netop din afgang.

- Sørg for at møde op i lufthavnen ved check-in i rette tid, med mindre flyselskabet på forhånd har oplyst dig om, at flyafgangen er flyttet til et andet tidspunkt eller aflyst.

Alternativ rejse ved aflysning

- Vent med at søge alternative rejser til du ved, om dit fly er aflyst, hvis du vil have mulighed for at få eventuelle ekstra udgifter dækket.

- Hør, hvad det strejkende flyselskab tilbyder dig. Det skal tilbyde dig at komme med en anden eller senere flyafgang – eventuelt med et andet flyselskab eller en anden transportform. Du kan også vælge at få pengene retur.

- Hvis flyselskabet ikke kan tilbyde dig en løsning, og du selv har fundet en alternativ afgang, så bestil den ikke, før du har været i kontakt med flyselskabet. Hvis du ikke kan komme i kontakt med flyselskabet, så kan du ikke være helt sikker på, at få erstattet dine ekstraudgifter. Som udgangspunkt har du dog krav på at få dækket udgifter til en alternativ afgang, også hvis det er en ny billet hos et andet flyselskab.

Vær godt klædt på til eventuel senere klage

- Gem kvitteringer og anden dokumentation for eventuelle ekstraudgifter.

- Sørg for at have mest mulig dokumentation på skrift, herunder dine klager og øvrige henvendelser til flyselskabet.

- Få styr på din ret til at afbestille hoteller og andet forhåndsbestilt på destinationen. Hvis du skal kræve erstatning herfor, er det dit ansvar, at du har begrænset tabet så meget som muligt.

Kilde: Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen
Powered by Labrador CMS