Se alle billederne: Komet-fartøj landet med problemer

Billede af kometen taget af Philea fra ti kilometers afstand fra overfladen. Foto: ESA
Udgivet Opdateret

Landingsfartøjet Philea står ikke optimalt, og kan derfor ikke bore i komet som planlagt

Den europæiske rumfartsorganisation, ESA, skrev verdenshistorie, da det onsdag for første gang nogensinde lykkedes for mennesker at lande med et fartøj på en komet. Det skete, da landingsfartøjet Philea blev sluppet fri fra rumsonden Rosetta og landede på kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko.

Landingen var dog ikke problemfri, da harpunssystemet, der skulle sørge for at hægte Philea fast til kometen ikke fungerede. Det betød, at Philea hoppede op igen, da den første gang ramte planetens overflade. Tyngdekraften fra kometen er meget svag, og hoppet varede i to timer, før Philea så endelig landede på kometen og blev stående. ESA oplyste på et pressemøde torsdag, at Philea nu virker til at stå fint fast på kometen, men den står skævt, og det betyder, at ESA ikke tør prøve at få Philea til at lave boreprøver, da man frygter, at det kan få landingsfartøjet til hoppe af kometen igen.

Philea har dog stadig mange andre opgaver på kometen end at lave boringer, og massevis af målinger er allerede gået i gang.

Du kan se masser af fantastiske billeder på nært hold af kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko ovenfor.

Powered by Labrador CMS