Se listen: Disse grøntsager kan være fulde af gift

Det giftige bitterstof cucurbitacin kan findes i flere grøntsager.

Udgivet Opdateret

Det kan synes lidt kontraintuitivt, men der er en række grøntsager, du bør smage på, for at finde ud af, om de indeholder et giftigt stof.

Det giftige bitterstof cucurbitacin findes nemlig blandt andet i squash – og får grøntsager til at smage bittert eller metalagtigt.

Så smag altid på squashen, inden den ryger i madlavningen.

Cucurbitacin kan give mavesmerter, diarré og opkast – selv i små mængder. Symptomerne rammer som regel efter få timer.

Det er i øvrigt lige meget, om grøntsagen er rå eller tilberedt – stoffet forsvinder ikke.

Forekomsten af cucurbitacin skyldes, at planter som eksempelvis squash er fremavlet fra giftige, vilde planter, hvor genet, der indeholder cucurbitacin er fjernet. Men det findes stadig i tilfælde med krydsning med vilde planter, hvor hele frøparti kan blive forurenet.

Eller der kan ske en spontan tilbagemutation i en plante, så den producerer frø med genet.

I galleriet over artiklen kan du se, hvilke grøntsager du altid skal smage på først, da de kan indeholde cucurbitacin.

Kilde: Mad Med Mindre Kemi

Powered by Labrador CMS