Se listen: Har din bank stadig røde tal?

Arkivfoto: Colourbox.
Udgivet Opdateret

13 ud af 69 pengeinstitutter døjer stadig med røde tal efter finanskrisen. Ekspert: Der er ingen grund til bekymring for kunderne.

Ifølge en gennemgang af årsregnskaberne for 69 danske pengeinstitutter, foreningen Lokale Pengeinstitutter har foretaget, er der fremgang i indtjeningen for de fleste banker. Eksempelvis har Danske Bank, Jyske Bank og Nordea overskud i milliardklassen før skat, skriver Berlingske Business.

Men ikke alle banker er i stand til at lave et overskud. Til trods for at hele 69 pengeinstitutter er lukket eller fusioneret på grund af dårlig økonomi de seneste syv år, er der stadig 13 pengeinstitutter med en usund økonomi. I toppen finder man sværvægtere som Alm. Brand Bank og Nykredit, men ellers er det banker med mange landbrugskunder, der lander på den kedelige liste.

Det får dog ikke partner i Mybanker John Norden til at ligge søvnløs om natten. Tværtimod.

– Nu skal Nykredits store minus ses i den rette sammenhæng. De blevet tvunget ud i nedskrivninger af Finanstilsynet på grund af de her spekulative lån (swap-lån), de har givet til københavnske andelsboligforeninger. Alm. Brand Banks resultat er gammel dårligdom, der efterhånden er ryddet op i, siger han.

Resten af listen domineres af små banker, og det er der også en fornuftig forklaring på.

– Her er der tale om banker med mange kunder fra landbruget. På grund af krisen i Rusland, har Finanstilsynet givet nye retningslinjer for banker med mange landbrugskunder. Men deres varer er jo af en fin kvalitet, så det handler bare om at finde andre markeder at afsætte dem på. Der er nye muligheder på andre markeder, da mange millioner mennesker hvert år bliver en del af middelklassen og dermed købedygtige af gode fødevarer. Dermed vil mange bankkunder fra landbruget få en bedre økonomi, vurderer han.

At hele 13 ud af 69 banker præsenterer et underskud før skat for 2014, mener John Norden ikke er noget problem. Han forudser, at de første kvartalsregnskaber for 2015 (der kommer i april/ maj) vil være endda yderst positive, på grund af de mange låneomlægninger, som skæpper godt i bankernes kasse.

Fakta: Underskud før skat.

1. Nykredit Bank. -2.367 milliarder2. Alm. Brand Bank. -288 millioner3. Østjydsk Bank. -223 millioner4. Vestjysk Bank. -191 millioner5. Den Jyske Sparekasse. -122 millioner6. Bank Nordik. -99 millioner7. Skjern Bank. -57 millioner8. Lollands Bank. -31 millioner9. Hals Sparekasse -12 millioner10. Pen Sam Bank -11 millioner11. Dragsholm Sparekasse -1 million12. Frøslev Mollerup Sparekassen -1 million13. Sparekassen Den lille Bikube 0

Dem med størst overskud før skat

1. Nordea +5.945 milliarder2. Danske Bank +5.815 milliarder3. Jyske Bank +2.910 milliarder4. Sydbank +1.319 milliarderKilde: Berlingske Business

Newspaq

Powered by Labrador CMS