Selv om det er ulovligt: Netværk af læger hjælper folk til at dø

Et netværk af danske læger yder aktiv dødshjælp til syge patienter, selv om det er ulovligt og strafbart.

Et netværk af læger hjælper folk til at dø. Politiet undersøger sagen. Modelfoto: Scanpix
Et netværk af læger hjælper folk til at dø. Politiet undersøger sagen. Modelfoto: Scanpix
Udgivet Opdateret

Tidligere overlæge Svend Lings betragter det som en borgerpligt at hjælpe syge medborgere med at dø en værdig død, selv om aktiv dødshjælp er ulovligt i Danmark. Lægeforeningen kalder det “skræmmende”.

Samtlige ni læger, der er aktive i organisationen Læger for Aktiv Dødshjælp bryder loven og hjælper syge danskere med at dø. Det fortæller tidligere overlæge Svend Lings, der selv er en af de ni, til Radio24syv. Han ser det som sin moralske forpligtelse at hjælpe syge personer med at dø.

“Vi kan ikke se, hvorfor folk skal springe ud foran et tog eller skyde sig selv. Hvorfor kan folk ikke få lov til at sove ind på en ordentlig måde,” spørger Svend Lings, der ikke vil oplyse, hvor mange han præcis har hjulpet med at dø, udover at der er tale om mere end 10 personer.

De ni læger fra Læger for Aktiv Dødshjælp udfører dødshjælpen på trods af, at det er ulovligt og kan straffes med fængsel i op til tre år. Den pensionerede Svend Lings er dog den eneste af dem, der står offentligt frem og fortæller om gerningerne, idet de øvrige otte medlemmer fortsat er erhvervsaktive, oplyser han til Radio24syv.

Konsultationen

Når en læge fra Læger for Aktiv Dødshjælp beslutter sig for at hjælpe en syg person, sker det typisk ved, at Svend Lings bliver kontaktet af den syge, og derefter foregår der en korrespondance, hvor organisationen får patientens journal tilsendt. Svend Lings eller en af de øvrige læger beslutter sig herefter – somme tider efter at have konsulteret en eller flere af kollegerne – for, om de vil hjælpe patienten med at dø.

Hvis de beslutter, at patienten skal have hjælp, så giver en af de ni læger personen sovepiller nok til, at det vil slå personen ihjel. De bryder altså loven, yder selvtægt og begår aktiv dødshjælp.

“Vi finder ud af, om de er alvorligt syge,” siger Svend Lings til Radio24syv.

Men det er ikke kun dødeligt og uhelbredeligt syge, Læger for Aktiv Dødshjælp assisterer i at dø. En person med KOL, som sidder i kørestol og har nedsat vejrtrækning, ville Svend Lings også hjælpe. Det handler om, at personen skal være syg og ikke mindst selv ville dø.

Skræmt

Lægeforeningen tager afstand fra lægernes dødshjælp.

“Jeg føler mig skræmt, fordi det er for mig at se noget, som kan udvikle sig til meget mere end 10 personer,” siger Lise Møller, formand for Lægeforeningens Etiske Udvalg, til Radio24syv med henvisning til de mindst 10 personer, som Svend Lings efter eget udsagn har hjulpet med at dø.

Alternativet er det eneste parti i Folketinget, som åbent går ind for aktiv dødshjælp. Alligevel mener ældre- og sundhedsordfører for Alternativet Pernille Schnoor ikke, at det på nogen måde kan forsvares, at Svend Lings sætter sig over loven og yder selvtægt.

“Jeg vil ikke bifalde selvtægt overhovedet. Jeg er jo valgt til Folketinget, så går jo ind for, at vi følger lovgivningen,” siger Pernille Schnoor til Radio24syv.

Ifølge TV2 vil Fyns Politi nu undersøge sagen nærmere.

Powered by Labrador CMS