Sender advarsel til festivalgæster

Forsikring er nok ikke det første, du tænker på, når du skal på festival. Men du bør have styr din forsikrings vilkår, inden du tager afsted, lyder rådet

Udgivet Opdateret

Festivalsæsonen nærmer sig med hastige skridt. Og det betyder, at mange af os inden længe valfarter til festivalpladser i hele landet.

Der skal pakkes tøj, telte og sovepose. Men du bør også kontrollere, om du har styr på dine forsikringer, og hvordan de dækker.

Det siger Anne Garde Slothuus, der er forsikringsekspert i Forsikringsoplysningen.

Nogle er dækket

- Udeboende børn under 21 år kan med fordel undersøge, om de er omfattet af forældrenes indboforsikring, siger hun.

Nogle forsikringsselskaber dækker nemlig udeboende børn, indtil de fylder 21 år, men aldersgrænsen kan være lavere.

Det kan være en fordel at aftale med naboteltene, at I holder øje med hinandens telte for at begrænse risikoen for tyveri, siger seniorjurist Jakob Steenstrup. (Arkivfoto).
Det kan være en fordel at aftale med naboteltene, at I holder øje med hinandens telte for at begrænse risikoen for tyveri, siger seniorjurist Jakob Steenstrup. (Arkivfoto).

Sammenlign priser

- Der kan også være begrænsninger i dækningen, hvis man bor sammen med en kæreste eller roommate. Et forsikringsselskab kan godt stille krav om, at man skal bo alene, hvis forældrenes forsikring skal dække, siger hun.

Hvis du har brug for at tegne din egen indboforsikring, kan du sammenligne priser og dækning på forsikringsguiden.dk.

Selv om du har en forsikring, skal du stadig tænke over, hvad du tager med på festival, forklarer Anne Garde Slothuus.

Luksus ikke dækket

- Jeg vil anbefale, at man kun tager det mest nødvendige med. Tyveri fra et telt betegnes nemlig som simpelt tyveri. Det betyder, at der vil være begrænsninger i dækningen, siger hun og tilføjer:

- Smykker, kontanter og meget dyre ting som designertasker og luksusure vil typisk ikke være dækket.

Der er tale om de såkaldte tyvetækkelige ting, som er særligt attraktive for tyve, fordi de har en høj værdi og er nemme at sælge videre.

Forsikringsselskaberne kan godt have forskellige vilkår og krav. Derfor bør du altid kontrollere, hvad der gælder for dig.

Risiko for lommetyveri

- Der kan for eksempel være krav om, at der skal være en hængelås på teltet, men der vil stadig være tale om simpelt tyveri, siger Anne Garde Slothuus.

Festivaler og begivenheder øger risikoen for lommetyveri. Hvad forsikringen erstatter, vil afhænge af dine forsikringsbetingelser, og hvordan tyveriet er sket.

- Man skal kunne bevise, at der er sket et tyveri, siger hun.

Uden beviser kan forsikringsselskabet ikke vide sig sikker på, at der er tale om tyveri. Eller om genstanden blot er blevet tabt eller glemt et sted.

Brug inderlommen

Seniorjurist i Forbrugerrådet Tænk Jakob Steenstrup er enig i, at man først og fremmest bør tænke over, hvad man tager med på festival.

- Det er en god idé at opbevare værdigenstande i en inderlomme. En smartphone i baglommen er for eksempel nem at få fingrene i, siger han.

Risikoen for lommetyveri bliver forstærket af, at mange ikke altid er ved deres fulde fem, og at der er meget tumult på en festival, forklarer Jakob Steenstrup.

Brug fornuften

Han råder også til, at du allierer dig med naboteltene og aftaler, at I holder øje med hinandens telte.

- Man skal selvfølgelig have det sjovt på, når man er på festival. Men man skal også fortsætte med at bruge sin sunde fornuft og selv bidrage til at begrænse skader, tyveri og tab, siger han og tilføjer:

- Hvis man opfører sig groft uagtsomt, kan forsikringsselskabet afvise at dække eventuelle skader og tab.

Husk at anmelde ethvert tyveri til politiet.

Forsikringsselskaberne vil typisk kræve, at du låser dit telt med hængelås, når du forlader det. Derfor bør du huske at tage en hængelås med på festival. (Arkivfoto).
Forsikringsselskaberne vil typisk kræve, at du låser dit telt med hængelås, når du forlader det. Derfor bør du huske at tage en hængelås med på festival. (Arkivfoto).

DET SKAL DU HUSKE PÅ FESTIVALLEN

* Tag kun det mest nødvendige med.

* Lad nye og dyre ting blive derhjemme.

* Tag dine værdier med dig, når du forlader dit telt.

* Sæt hængelås på dit telt.

* Undgå at have for mange kontanter på dig, og opbevar penge tæt på kroppen - for eksempel i en inderlomme.

* Sørg for, at både du og dine ting er tilstrækkeligt forsikret.

Kilde: Brancheorganisationen Forsikring & Pension.
Powered by Labrador CMS