Serum Institut advarer: Frygtet sygdom har ramt

Sygdommen er ekstremt smitsom - og rammer særligt børn.

Udgivet Opdateret

Et udbrud er noget af det værste, som man kan forestille sig, når man sidder inde hos Statens Serum Institut. Nu viser det sig, at en sygdom, som normalt ellers et sjældent syn i Danmark har ramt landet.

Der er nemlig blevet konstateret to tilfælde af mæslinger i hovedstadsområdet. Det oplyser Statens Serum Institut på Twitter.

Artiklen fortsætter under videoen

– En voksen kontakt til en af de to personer blev udsat for smitte den 6. januar, hvor den ene patient stadig var smitsom.

Statens Serum Institut (SSI) oplyste den 17. januar om to tilfælde af mæslinger hos to voksne personer, som havde været på rejse til Brasilien og med meget stor sandsynlighed var blevet smittet der.

”Mæslinger er ekstremt smitsomt. Derfor er det ikke uventet, at folk, der er blevet smittet på rejser, kan smitte videre i Danmark. Smitten vil dog som regel være begrænset til en kort periode. Det skyldes, at vi har en rigtig god beskyttelse mod mæslinger i befolkningen via børnevaccinationsprogrammet”, siger afdelingslæge Peter Henrik Andersen fra SSI i en pressemeddelelse.

SSI opfordrer aktuelt læger i Hovedstadsområdet til at være ekstra opmærksomme på diagnosen.

Symptomer på mæslinger

I starten kan det være svært at skelne symptomerne på sygdommen fra en ganske almindelige forkølelse, influenza eller halsbetændelse. Det er som regel først, når barnet begynder at få kløende udslæt, at man kan være sikker på, at barnet er smittet.

Ved den mindste mistanke om mæslinger skal man sørge for, at gå til læge med barnet, anbefaler Apoteket.dk.

– Og det er især yngre voksne født i perioden 1974 til 1985, som skal være opmærksomme, da vi ved, at beskyttelsen mod mæslinger i denne aldersgruppe er lavere end for resten af befolkningen, lyder det fra Peter Henrik Andersen.

Personer født før 1974 vil normalt være naturligt immune mod mæslinger, men de kan i enkelte tilfælde være undsluppet infektionen som børn.

I galleriet ovenfor kan du se flere af de typiske symptomer på den potentielt farlige børnesygdom.

Invaliderede børn

Hvor mæslinger i Danmark er et sjældent syn, er det det ikke andre steder i verden, hvor sygdommen stadig cirkulerer. Rejser man ud i verden med børn, der ikke er vaccinerede, er der en reel risiko for, at de møder uvaccinerede syge børn på rejserne.

Bolette Søborg har tidligere fortalt Newsbreak, at mange af de børneygdomme, vi vaccinerer mod i Danmark, kan virke fjerne for de forældre, der skal sørge for, at børnene får deres vaccinationer, fordi mange af de forskellige sygdomme ikke er særligt udbredte i Danmark mere. Men sådan har det ikke altid været.

– I Danmark var der tidligere mange børn, der levede med svær hjerneskade som følge af mæslinger. Der var raske børn, der i forbindelse med mæslinger udviklede hjernebetændelse og permanent blev invalideret som følge af sygdommen. Det blev let glemt i dag, sagde Bolette Søborg, da vi talte med hende om vacciner i 2018.

Børnesygdomme

Der findes forskellige typer af børnesygdomme i Danmark. Der er de klassiske, man kan blive immun overfor, hvis man overlever smitte, og en del af dem hænger sammen med de børnesygdomme, der er en del af børnevaccinationsprogrammet.

Der findes også andre sygdomme, der primært rammer børn. Du kan læse mere om dem ved at følge de nedenstående links til vores artikler om emnet.

Difteri
Stivkrampe
Polio
Kighoste
Hib meningitis
Meningitis via pneumokokbakterien
Mæslinger
Fåresyge
Røde hunde
Livmoderhalskræft
Hånd-fod-mund-syge
Skoldkopper

Powered by Labrador CMS