Sexomni: Derfor onanerer nogle mænd i søvne

Sexomni, altså sexhandlinger under søvn, lyder måske sjovt og spændende, men sygdommen er alvorlig for de mennesker, der lider af den.

Hvis din mand eller kæreste onanerer eller stønner mens han sover så kan det være fordi han lider af sygdommen sexomni. Arkivfoto: Colourbox.
Udgivet Opdateret

Søvnsygdommen sexomni, ubevidste seksuelle handlinger under søvn, hænger nøje sammen med psykiske lidelser som depression og stress viser ny skotsk forskning, der blev fremlagt forleden i København. Noget tyder på, at lidelsen er mere udbredt end hidtil antaget.

Sexomni, ubevidst seksuel adfærd under søvn, er tilsyneladende tæt forbundet med psykiske lidelser som stress, depression og angst. Risikoen for at udvikle sygdommen er endnu højere, hvis man i forvejen lider af en anden søvnforstyrrelse, som eksempelvis søvnapnø.

Nyt studie

Det viser et nyt studie fra Sleep Medicine Department på universitetet i Edinburgh. Studiet blev fremlagt tirsdag i København på Europas største konference for hjerneforskning, FENS Forum.

Forskningsstipendiat Emmalee Maschauer fra den skotske forskergruppe siger:

”Sexomni, altså sexhandlinger under søvn, lyder måske sjovt og spændende, men sygdommen er alvorlig for de mennesker, der lider af den. De er pinligt berørte og dybt skamfulde over deres opførsel over for deres partner, for typisk kan de intet huske dagen efter.”

Det er primært mænd, der rammes af sexomni. Lidelsen betyder, at de har seksuel aktivitet under søvn, som de typisk intet husker om, når de vågner. Det kan være onani, stønnen eller ligefrem sex med partneren.

Holder sexomni skjult

Sexomni er sjælden, og er først i de senere år blevet anerkendt som sygdom. Man ved meget lidt om årsagerne til lidelsen eller lidelsen i det hele taget, fordi de mennesker, der er ramt måske ikke ved, de er ramt eller holder det skjult.

Men det skotske studie løfter nu sløret for en række sammenhænge. Forskerne fulgte 400 patienter med søvnforstyrrelser, heraf led 29 af sexomni, 26 mænd og tre kvinder.

26 af patienterne med sexomni, havde også andre søvnforstyrrelser, som søvnapnø eller søvngængeri, og 16 af patienterne med sexomni døjede med andre lidelser som stress, depression og angst. 4 havde også PTSD.

Ikke så sjældent

”Studiet viser, at sexomni ikke er så sjælden som man tror, målt blandt patienter med søvnforstyrrelser. Vi ved ikke hvordan det forholder sig blandt befolkningen som helhed, men noget tyder på, at sygdommener mere udbredt, end vi hidtil har antaget,” siger Emmalee Maschauer.

Nogle patienter udvikler sygdommen allerede i barndommen med tidlig seksuel aktivitet, de fleste får den i teenagealderen, men den kan også fremkaldes af alkohol, medicin eller livsstilssygdomme som stress eller depression.

Skammer sig

”Mange patienter viger fra at få behandling, fordi de skammer sig. Men jeg kan kun opfordre dem til at søge hjælp. For sygdommen kan behandles,” siger Emmalee Maschauer.

Det skotske studie er en del af et større forskningsprogram, der går ud på at forstå de psykiatriske og psykiske årsager til afvigende søvn. Psykologer, psykiatere og søvneksperter fra universiteter i hele Skotland deltager.

Powered by Labrador CMS