SF efter kritik af jobcentre: Arbejdsgiverne er som forkælede børn

Karsten Hønge. Foto: Thomas A.
Udgivet Opdateret

Kulturen er helt gal mellem jobcentre og landets virksomheder.

Det mener SFs beskæftigelsesordfører, Karsten Hønge (SF), efter tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering ifølge Jyllands-Posten viser, at kun 12 procent af virksomhederne har rekrutteret nye medarbejdere i samarbejde med jobcentre det seneste år.

Tallet har fået flere politikere fra både rød og blå blok til at kritisere jobcentrene, men Karsten Hønge mener, at det som minimum går begge veje:

»Det er let at pege fingre ad jobcentrene og spørge, hvorfor de ikke har været involveret i flere rekrutteringer. Men man kan med lige så stor ret spørge, hvorfor virksomhederne ikke selv indleder et løbende og tættere samarbejde med jobcentrene. Skal man give et svar, er det, at den er gal med kulturen i forholdet mellem jobcentre og virksomheder.«

»Det er i høj grad virksomhedernes eget ansvar at rekruttere. De skælder tit ud, hvis de ikke lige kan finde den arbejdskraft, de har brug for. Men for ofte opfører arbejdsgiverne sig som – undskyld jeg siger det nogle forkælede børn,« siger Karsten Hønge.

Både politikere fra Alternativet, Socialdemokraterne, Venstre og Dansk Folkeparti har mandag kritiseret jobcentrene for ikke at servicere virksomhederne godt nok i deres jagt efter nye medarbejdere. Og ifølge beskæftigelsesreformen fra sidste år, er det da også jobcentrenes fornemmeste opgave at servicere virksomhederne og sikre jobformidling.

Karsten Hønge anerkender, at jobcentrene kan hjælpe virksomhederne mere og bedre med at rekruttere. Men ansvaret er i høj grad virksomhedernes, siger han:

»De skal tage ansvar og i samarbejde med jobcentrene få udviklet en kultur, hvor jobcentrene leverer det, virksomhederne har brug for. Virksomhederne skal bruge jobcentrene, så centrene hele tiden er helt skarpe på, hvad der forventes af dem. Det her er altså en pingpong mellem to parter, hvor jeg synes, at virksomhederne nogle gange stiller sig fornærmede hen i et hjørne, hvis de ikke lige får, hvad de har brug for,« siger Karsten Hønge.

Beskæftigelsesreformen blev vedtaget i 2014 af den daværende SR-regering sammen med Venstre, de Konservative og Dansk Folkeparti.

Powered by Labrador CMS