SF: Vi skal ikke bore efter skifergas i Danmark

Franske Total dropper omstridt skiferboring i Nordjylland. Foto: Henning Bagger/Scanpix.
Udgivet Opdateret

Efter måneders boringer valgte det franske energiselskab Total mandag aften at indstille arbejdet med at udvinde skifergas i Nordjylland.

Boringerne har været omstridte og decideret uvelkomne blandt nogle, og hos SF glæder partiformand Pia Olsen Dyhr (SF) sig da også over, at det nordjyske gaseventyr er en saga blot.

»Skifergas hører ikke til i Danmark. For det første er det en dyr måde at udvinde energi på. For det andet må man sige, at der er en vis fare for både vores grundvand og vores søer ved at bore efter skifergas, og i Danmark bruger vi grundvand som drikkevand, så det skal vi passe på,« siger Pia Olsen.

Siden Total lod det første bor pløje ned i jorden ved Dybvad i Nordjylland, har modstanden lokalt såvel nationalt været stort. Klimaaktivister, blandt andre Greenpeace, har advaret om de konsekvenser, boringerne kunne få ved miljøet.

I en pressemeddelelse oplyser Total, at man har valgt at indstille boringerne, da der ikke var nok skifergas i området til at gøre til det en rentabel forretning. Selskabet har dog stadig en licens til at bore i Danmark, men den håber Pia Olsen Dyhr ikke, at man kommer til at gøre brug af.

Hun kræver i samme stund et opgør med den praksis, der tillader virksomheder at indhente licenser til at bore uden Folketingets accept.

»Det er både problematisk i forhold til vores demokrati, men også fordi vi ikke ved, hvad der sker, når der bliver boret i undergrunden. Det er vi nødt til at kigge på. Det er helt afgørende, at vi får en diskussion om det i Folketinget,« siger Pia Olsen Dyhr.

»Vi skal lære af det, der er sket i Nordjylland,« siger hun.

Foruden boringerne i Nordjylland, har Total også sonderet terrænet i Nordsjælland med en stribe prøveboringer. Her var konklusionen dog ligeledes, at der ikke var nok gas til at gøre en permanent boring rentabel.

Powered by Labrador CMS