SF vil skærpe miljøkrav til landbruget

Foto: Linda Kastrup/Scanpix
Udgivet Opdateret

De danske landmænd sviner for meget, og derfor vil SF have markant skrappere miljø- og klimakrav til landbruget.

Danske landmænd tager nemlig ikke nok ansvar i forhold til at sikre sunde fødevarer, ren luft og drikkevand og en bæredygtig klode, mener partiformand Pia Olsen Dyhr (SF). Og hun er derfor klar med et nyt forslag om, at det bør koste en bid af landbrugsstøtten, hvis ikke landbruget tager mere ansvar for miljøet.

»Landbruget står i dag for 28 procent af Danmarks klimaforurening, og tallet vil stige yderligere, hvis vi ikke handler. Modsat resten af samfundet er landbruget ikke kommet ind i klimakampen, selvom det er her, vi for alvor kan gøre en indsats for at sikre renere luft, drikkevand og mindre klimaforurening,« siger Pia Olsen Dyhr i en skriftlig kommentar.

SF peger på fire områder, hvor der skal stilles skarpere krav til landbruget. Landmændene skal nedbringe CO2-udledningen med to millioner ton inden 2025, de skal halvere forbruget af antibiotika inden 2020, der skal oprettes sprøjtefri zoner for at sikre rent drikkevand, og endelig skal der gøres en større indsats for at højne dyrevelfærden i landets stalde.

Ellers går det i sidste ende ud over danskerne, mener Pia Olsen Dyhr.

»Vi skal producere vores mad på en langt mere bæredygtig måde. Vi kan for eksempel se, at antallet af borgere, der bliver smittet med MRSA fra svin, stiger dramatisk,« siger hun.

SF foreslår, at der indgås forpligtende forhandlinger med landbruget hurtigst muligt.

Powered by Labrador CMS