Sgt. Pepper’s fylder 50 år

En kombination af eksperimenterende lyd, mangfoldighed og kvalitet gør 50 år gammelt album til en milepæl.

Udgivet Opdateret

1. juni 1967 sendte The Beatles deres ottende plade på gaden. Fem årtier senere står albummet Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band fortsat som en af musikhistoriens vigtige udgivelser.

Det er der flere grunde til, lyder det fra flere Beatles-kendere.

– Det er en milepæl i The Beatles’ karriere og en milepæl i musikhistorien. For det bliver en stor inspiration for andre kunstnere.

– Derfor har albummet ikke kun betydning for Beatles’ karriere, men for pop- og rockmusikken i 1960’erne og frem, siger musikjournalist Per Wium.

Per Wium har skrevet flere bøger om The Beatles og holder foredrag om gruppen. Han har blandt andet holdt oplæg om netop Sgt. Pepper’s.

– Albummet er skelsættende, fordi The Beatles og deres producer George Martin fornyer, hvad man kan gøre inden for rammerne af populærmusik. De laver et lydunivers, man ikke havde hørt bare få år tidligere.

– Det er en kombination af fornyelse, mangfoldighed og høj kvalitet, der gør, at albummet er så skelsættende, siger Per Wium.

Sgt. Pepper’s skubbede grænser

Også Ejvind Dengsø, forfatter til en bog om The Beatles og uddannet fra Aarhus Universitet med The Beatles som speciale, kalder Sgt. Pepper’s for et af gruppens mest indflydelsesrige album.

Særligt fordi det skubbede grænser for, hvordan popmusik kunne lyde.

– Det er ikke deres bedste album, mener mange. Man havde ikke hørt fra dem i et halvt år. Rygterne gik om opløsning, og så kom der noget, der var radikalt anderledes end det, de hidtil havde udgivet.

– De rykkede popmusik et helt nyt sted hen. Numrene hang sammen uden pause. De havde eksperimenteret med nye måder at lave lyde. Der var mange nyskabende ting, der fik os alle til at tabe kæben, siger Ejvind Dengsø.

Han peger også på, at man med albummet for første gang kunne læse sangteksterne, der var trykt med coveret. Samtidig blandede The Beatles genrer som indisk, klassisk, avantgarde, pop og rock.

På Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band kan man høre numre som “With A Little Help From My Friends”, “Lucy In The Sky With Diamonds” og “A Day In The Life”.

I anledning af albummets 50 år er et jubilæumsalbum blevet sendt på gaden. Det er allerede ved at kravle op ad albumlisten i Storbritannien og ligger til at tage ugens førsteplads, skriver musikmediet billboard.com.

Sgt. Pepper-quiz

For 50 år siden udgav The Beatles et album, som mange mener har en helt speciel plads i musikhistorien.

Her kan du teste din viden om Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band.

1. Hvilken sang figurerede på albummet, men var faktisk skrevet inden The Beatles overhovedet blev dannet.

A: “When I’m Sixty-Four”.

B: “Getting Better”.

C: “A Day In The Life”.

2. Hvilket navn optræder ikke i en sangtitel på det oprindelige album?

A: Lucy.

B: Penny.

C: Vera.

3. Hvilken af disse historiske figurer optrådte oprindeligt på det ikoniske cover til albummet, men blev fjernet kort før udgivelsen?

A: Mahatma Gandhi.

B: Karl Marx.

C: John F. Kennedy.

4. Hvilken sang på albummet er skrevet af George Harrison?

A: “Fixing a Hole”.

B: “She’s Leaving Home”.

C: “Within You Without You”.

5. Hvilket instrument holder Ringo Starr på coveret?

A: Fløjte.

B: Trompet.

C: Klarinet.

6. Hvor mange sange var der oprindeligt på albummet?

A: 13.

B: 11.

C: 16.

7. Der blev lavet en film af samme navn i 1978. Hvilket band spillede med i den film?

A: The Beatles.

B: Bee Gees.

C: Aerosmith.

8. En sang blev straks forbudt på BBC, fordi den indeholdt sætningen “four thousand holes in Blackburn, Lancashire”, som angiveligt hentydede til en junkies arm. Hvilken sang?

A: Lucy In The Sky With Diamonds.

B: Getting Better.

C: A Day In The Life.

Svar: 1:A, 2:B, 3:A, 4:C, 5:B, 6:A, 7:B, 8:C.

Kilder: IMDB, NME, Reuters, AFP.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS