Sibirisk kulde koster 43 menneskeliv over hele Europa

Især hjemløse er ofre for kulden fra øst, og på middelhavsøer daler sneen usædvanligt for årstiden.

Udgivet Opdateret

Sibirisk kulde fra øst er blæst ind over Europa med frostgrader helt ned til minus 30 grader celsius, og mange hjemløse har mistet livet den seneste uge.

Siden fredag er mindst 42 mennesker omkommet i kulden på kontinentet ifølge det franske nyhedsbureau AFP’s sammentælling. Tæller man et dødsfald i Danmark med, der ifølge politiet blandt kan tilskrives vejret, er det tal på 43 mennesker.

Tallet omfatter 18 i Polen, seks i Tjekkiet, fem i Litauen, fire i Frankrig, fire i Slovakiet, to i Italien, to i Rumænien og en i Serbien. I Danmark fandt Bornholms Politi en mand livløs på en mark tirsdag. Han blev erklæret død på et nærliggende hospital.

– Vi kunne ikke erklære ham død på stedet, men vi fragtede ham på hospitalet, hvor han blev erklæret død. Det er formentlig en kombination af hans demens og kulden, der har slået ham ihjel, har vagthavende ved Bornholms Politi, Henrik Schou, udtalt til Ekstra Bladet.

Skoler lukket

Man har mange steder lukket skoler og veje på grund af sne. Toge og fly er blevet aflyst over hele Europa, skriver BBC.

På middelhavsøer som Korsika og Capri, hvor nordeuropæere på tærsklen til marts så småt kunne finde på at søge ned mod sol og varme, daler sneen.

Mange af de omkomne er hjemløse, og flere steder arbejder myndigheder og nødhjælpsorganisationer på at skaffe overnatningssteder til folk på gaden.

I Tyskland har den nationale hjemløseorganisation ifølge AFP appelleret til, at disse steder holdes åbne i løbet af dagen.

– Du kan også dø om dagen, siger organisationens leder Werena Rosenke.

Myndigheder i flere lande appellerer til, at man ser efter hjemløse, ældre familiemedlemmer og naboer, mens frosten er streng.

Powered by Labrador CMS