Sjælden diarrésygdom brudt ud

Statens Serum Institut og Fødevarestyrelsen udreder i øjeblikket et sygdomsudbrud i en virksomhed med en mikroorganisme, der hidtil ikke har været registreret som årsag til sygdomsudbrud i Danmark.

Flere tusind danskere bliver hvert år smittet med en fødevarebåren bakterie eller virus. KLIK VIDERE OG SE, HVAD DU SELV KAN GØRE FOR AT UNDGÅ AT BLIVE SMITTET. Arkivfoto.
Flere tusind danskere bliver hvert år smittet med en fødevarebåren bakterie eller virus. KLIK VIDERE OG SE, HVAD DU SELV KAN GØRE FOR AT UNDGÅ AT BLIVE SMITTET. Arkivfoto.
Udgivet Opdateret

Statens Serum Institut (SSI) og Fødevarestyrelsen udreder i øjeblikket et sygdomsudbrud i en virksomhed med en mikroorganisme, der hidtil ikke har været registreret som årsag til sygdomsudbrud i Danmark.

Det drejer sig om en art af mikrosporidier, Enterocytozoon bieneusi, skriver SSI i en pressemeddelelse.

SSI formoder, at smitten er sket via fødevarer.

I oktober måned rapporterede en virksomhed i hovedstadsområdet om mere end 70 sygdomstilfælde af diarré blandt deres medarbejdere.

Staten har indtil videre fundet prøver fra 11 personer positive for Enterocytozoon bieneusi, som er en art af mikrosporidier.

“Det er ikke en mikroorganisme, vi ofte påviser i Danmark, og vi har ikke tidligere set sygdomsudbrud med denne,” skriver Statens Serum Institut.

Slem infektion

Infektionen kan give kraftig og langvarig diarré, mavesmerter og kvalme.

Derudover kan der være symptomer som feber, hovedpine, muskelsmerter og influenza-lignende træthed.

Smitten sker fra afføring fra smittede personer med dårlig hygiejne til andre personer enten direkte eller via mad og drikke.

– Der er ikke registreret personer uden for virksomheden, der skulle være smittet med E. bieneus. Men vi opfordrer til, at landets læger er opmærksomme på patienter med langvarig diarré uden oplagt årsag. Især hvis det er tale om immunsvækkede personer og ved særligt langvarige symptomer, siger afdelingslæge Lasse Skafte Vestergaard fra SSI i pressemeddelelsen.

I galleriet ovenfor kan du se gode generelle råd til, hvordan du undgår farlige bakterier i forbindelse med fødevarer.

Powered by Labrador CMS