Skal du have pas til Finland? Det kommer an på, hvem du er

Pas til Finland er ikke en nødvendighed for alle, men det afhænger altså helt og aldeles af, hvem du er, og hvor du kommer fra.

Skal du have pas til Finland? Det afhænger meget af, hvem du er, og hvor du kommer fra. Foto: Scanpix
Udgivet Opdateret

Pas til Finland er ikke pinedød nødvendigt, men det kræver dog, at du gør dig nogle ting klart. Du skal ifølge Udenrigministeriet ikke have pas med til Finland, når du krydser grænsen, fordi Finland er en del af den fælles nordiske aftale.

Det betyder altså, at du sagtens kan lade passet bliver hjemme i skuffen, når du skal til Finland. Udenrigsministeriet har dog en anbefaling til danskere, der vil krydse grænsen uden pas til Finland. “Det er dit eget ansvar at overholde ind- og udrejsereglerne. Det anbefales, at du eventuelt kontakter den finske ambassade”, skriver ministeriet på sin informationsside om nødvendigheden af pas til Finland.

Dette skal dit billed-id indeholde

  • Et foto af dig
  • Dit fulde navn
  • CPR-nummer eller fødselsdag
  • Din underskrift
  • Oplysning om hvornår id’et udløber
  • Serienummer
  • Oplysning om hvilken myndighed, der har udstedt id’et

Kilde: Visitsweeden.se.

Vigtigst er de dog, selv om du er nordisk statsborger, at du skal kunne identificere dig selv. Så hvis du rejser uden pas til Finland, skal du i stedet være i besiddelse af anden billedlegitimation. Der er mestendels kun et enkelt alternativ til passet. Nemlig dit kørekort.

Nordiske borgere kan altså ifølge Udenrigsministeriet rejse visumfrit i de nordiske lande. Og der er ingen pastvang for nordiske statsborgere, der rejser i Norden – som ud over Danmark udgøres Finland, Island, Norge og Sverige, samt de selvstyrende områder Ålandsøerne (del af Finland), Færøerne (del af Danmark) og Grønland (del af Danmark).

Som nævnt indledningsvis er det dog pinedød nødvendigt, at du er nordisk statsborger, hvis du vil rejse uden pas til Finland. “Personer med dansk flygtninge- eller fremmedpas skal derfor kontakte den finske ambassade for at få oplyst, hvilke regler der gælder for deres indrejse”, skriver UM.dk.

Hvis du rejser til Tyskland er der helt andre regler, end dem der gælder for rejser i Norden. Her skal man have pas med – uanset om man møder folk ved grænsekontrollen eller ej.

Powered by Labrador CMS