Skifer-boring stoppes efter halvanden dag

Foto: Cathrine Ertmann/Scanpix.
Udgivet Opdateret

»Jeg synes, det er rigtig ærgerligt, og det er noget, jeg er meget skuffet over.«

Sådan siger formanden for plan- og miljøudvalget i Frederikshavn Kommune, Anders Brandt Sørensen (S), efter det er kommet frem, at selskabet Total, der står for prøveboringer efter skifergas i Vendsyssel, har brugt et ikke-godkendt kemikalie.

Energistyrelsen har sat en foreløbig stopper for boringen kun halvanden dag efter, den blev startet, da det franske selskab har brugt kemikaliet NULL FOAM, uden at det på forhånd er blevet oplyst og godkendt i kommunens såkaldte VVM-redegørelse.

»Total har brugt et kemikalie som ikke er godkendt i den VVM, som byrådet har valgt at godkende for den her prøveboring. Hvorfor de har gjort det, må du spørge Total om. Jeg synes det er ret dumt,« siger Anders Brandt Sørensen.

Kemikaliet er ikke ulovligt i sig selv, men det er ligegyldigt for miljøudvalgsformanden.

»Min pointe er ikke, om det er forbudt eller ikke forbudt. Vi har en aftale. Vi går ud til borgerne og lover, at Total overholder den her VVM-redegørelse. Så er det ikke det vilde Vesten, hvor Total kan gøre, hvad der passer dem,« siger han.

Efter episoden er Anders Brandt Sørensen bekymret for, hvordan samarbejdet bliver fremover, og hvad Total ellers kan finde på. Han understreger, at det er vigtigt, at staten føre nøje tilsyn med boringen, da kommunen ikke har ressourcerne.

»Vi har allerede aftalt med staten, at den påtager sig den fremtidige VVM. Det er vi rigtig glade for. Det her viser, at det ikke har været ligegyldigt, når vi har sagt, at staten skal tage sig af den her opgave,« siger Anders Brandt Sørensen, der også understreger, at kommunen skærper den fremtidige kontrol.

Før boringen kan genoptages, skal NULL FOAM undersøges.

Powered by Labrador CMS