Skimmelsvamp er farligt: Derfor skal du frygte den og bekæmpe den med det samme

Skimmelsvamp er over alt, og skimmelsvamp er farligt og kan gøre dig alvorligt syg.

Udgivet Opdateret

Skimmelsvamp kan fæstne sig til din bolig på bare en til to uger, hvis betingelserne er helt rigtige. Sker det, så er du allerede på den – især hvis du ikke kan se hvor skimmelsvampen har taget ophold. For ja, skimmelsvamp er farligt.

I artiklen her kan du bliver klogere på alt lige fra symptomer på sygdom forårsaget deraf, da du kan blive syg af skimmelsvamp. Det største problem med det er, at det kan være endog ganske svært at se, om dit hjem er ramt – og dermed dig selv.

For eksempel kan skimmelsvamp gemme sig under gulvtæpper, bag vægge og på bagsiden af møbler placeret op ad eksempelvis en ydervæg. Det betyder samtidig, at mange mennesker slet ikke ved, at de er ramt af svampevæksten.

Udviklede allergi

Tag nu bare Emil Koitzsch. I et interview med Aarhus Stiftstidende 12. februar 2018 fortæller han om, hvordan han efter at være flyttet ind i en kælder pludselig udviklede ekstrem slimdannelse og en del uforklarlig hovedpine. Lejligheden, der var placeret i en kælder i Risskov, var både fugtig og inficeret af skimmelsvamp, skriver avisen.

Emil var ikke selv i stand til umiddelbart at konstatere svampens tilstedeværelse, for den skjulte sig netop under et gulvtæppe – hvor betongulvet var flækket, og der trængte fugt op gennem sprækken.

– Det startede egentlig med at en af mine kammeraters kæreste fik det skidt under en fødselsdag, men jeg har også selv døjet med hovedpine og slimdannelse. Lægen siger, at det sandsynligvis er allergi forårsaget af skimmelsvampen, siger Emil til stiften.dk.

Fugt og skimmelsvamp

Faktisk er mange kældre disponible over for disse problemer, og det skyldes, at disse rum ofte er mere fugtige end, hvad godt er. Det giver rigtig gode betingelser for, at svampen kan vokse. Hvis der er tilpas fugtigt og tilsvarende varmt, vil skimmel etablere sig på organisk materiale på bemeldte cirka en til to uger. Svampen lever af det organiske materiale. Det kan være maling, papir, tapet, ubehandlet træ, træbaserede møbler, stof og lignende.

Svampesporer, der i øvrigt færdes hjemmevant i den luft, vi indånder, flyver rundt, til sporerne finder et egnet sted at gro. Det kræver, som nævnt, tilstrækkeligt med fugt. Derfor rammes ofte vådrum som eksempelvis badeværelset ofte.

For et par år siden lavede Statens Byggeforskningsinstitut en måling i lejeboliger, og her fandt man skimmelsvamp i hver ottende bolig, men her var det vel at mærke synlig skimmelsvamp.

– Så der er et mørketal, da man ikke ved hvor meget skimmelsvamp, der gemmer sig under gulve og inde i vægge. Den samlede forekomst kan være så høj, at der måske er skimmelsvamp i hver femte bolig, sagde professor i sundhed i byggeriet ved Statens Byggeforskningsinstitut Lars Gunnarsen til Ritzau.

Skimmelsvamp er farligt

Er man allergisk over for skimmel, så er det potentielt set meget alvorligt. Man kan nemlig dø af det, da luftvejene kan snøre sig sammen. Dog er det ganske få procent af befolkningen, som er allergiske. Til gengæld har ny forskning undersøgt sig frem til, at lungeinfektion forårsaget af skimmel i nogle tilfælde er begyndt at udvikle resistens mod den medicin, der plejer at være den bedste behandling med færrest bivirkninger for patienten.

Det beretter DR.

Statens Serum Institut har de senere år konstateret flere dødsfald på grund af resistente svampeinfektioner, og det bekræftes af Ole Hilberg, der er overlæge på Vejle Sygehus og formand for Dansk Lungemedicinsk Selskab. Svampeinfektionen forårsages af Aspergillus Fumigatus, en skimmelsvamp, som findes i naturen.

– Det er en sygdom, som er behæftet med en betydelig dødelighed. Almindeligvis mellem 40 og 60 procent, men hvis svampen er resistent, så stiger dødeligheden helt op til 90 procent, siger professor Maiken Cavling Arendrup til DR.

Nogle skimmelsvampe udskiller mycotoksiner, der er rene giftstoffer. Disse kan give udslæt, hvis man rører ved svampene. Er der meget kraftig vækst af skimmelsvamp på et større område, kan disse det i yderst sjældne tilfælde være årsag til en egentlig forgiftning. Skimmelsvamp er farligt, er konklusionen.

Sådan opdager du det

Og hvad kan man så stille op? Hvis det er synlig skimmelsvamp i et badeværelse eller i en vindueskarm, så kan man nøjes med at vaske det grundigt væk. Det skyldes ofte mangel på udluftning eller aftørring af fugt og vand på overflader, når det opstår.

– Man kan også bruge noget Rodalon, siger Tue Patursson, der er fagekspert i Boligejernes Videnscenter, Bolius til Ritzau.

Men det er vigtigt at fjerne årsagen til skimmelsvampen, så den ikke dukker op igen, understreger Lars Gunnarsen. Den skjulte skimmelsvamp kan være svær at opdage, og det er her din egen krop kan spille ind.

– Skimmelsvampen lugter, og lugten kan faktisk hænge i tøjet, undersøgelser viser, at man får mere hovedpine, bliver mere træt, og det sløver, siger han.

Sådan ser det ud

Ifølge portalen Gør det selv, så kræver svampen en luftfugtighed på over 75 procent for at vokse og udvikle sig, mens der reelt ingen fare er på færde, hvis luftfugtigheden er under 60 procent. Til gengæld vil sporene udvikle sig og danne en lodden overflade, når den finder “fodfæste” i et gunstigt miljø.

Mange tror fejlagtigt, at skimmelvækst kun er sort og plettet, men det er en fejl. Rent faktisk afhænger det helt og aldeles af, hvilken type svamp, der er tale om, men også hvilket materiale, den vokser på.

Det betyder således, at svampe af skimmel kanvære både hvide, grønne, bruge og sågar lyserøde.

I danske boliger findes omtrent 12 til 14 forskellige arter, hvor af kun de tre er direkte giftige. Fælles for alle skimmelsvampe er dog, at de kan give et dårligt indeklima og allergiske reaktioner á la Emil fra Risskovs.

Hvordan slipper du for det?

Teknologisk Institut oplyser, at det har omkring 800 individuelle sager årligt, som blandt andet omhandler forskellige scenarier af skimmelsvampeproblematikker i bygninger. Ofte rapporterer bygningsbrugere om gener, der viser sig at stamme fra gamle udtørrede skader.

Disse kan være enormt svære at finde, men Sofie Marie Kristensen, der er specialist i skimmelsvamp på Teknologisk Institut, har samlet en række gode råd, du kan følge både før og efter, skaden er sket. Sofie Marie Kristensen er i øvrigt helt enig i, at skimmelsvamp er farligt.

Rådene finder du i artiklen her Pas på denne skjulte fare: Luftvejsgener, hovedpine og træthed

Hvad med maden?

Skimmelsvamp gror ikke kun på vægge og lofter, men kan også konsolidere sig i dine fødevarer. Mange tror fejlagtigt, at man bare kan skære det ramte stykke af og stadig spise for eksempel rugbrødet.

Det er ingenlunde tilfældet, for svampesporerne kan gemme sig inde i resten af brødet – og de er ofte så små, du ikke kan se dem med det blotte øje.

Af samme årsag er det vigtigt at have styr på, hvad du må og ikke må, når det kommer til skimmelsvamp og fødevarer. Det kan du få styr på i artiklen Mug på din mad: Ved du, om du stadig må spise den?

Kilder: Byggesagkyndig.nu, Gør det selv.dk og Bolius.dk

Powered by Labrador CMS