Skolestart: Tasker skyld i flere dårlige rygge

Pressefoto.
Udgivet Opdateret

Stadig flere skolebørn døjer med rygsmerter. Ifølge Spejder Sport, der er blandt Esbjergs største forhandlere af rygsække, er det både væsentligt at vælge den rigtige rygsæk og at bære den korrekt.

Skolebørnsundersøgelsen 2014 fra Statens Institut for Folkesundhed viser, at mere end hver fjerde 15-årige nu oplever at have ondt i ryggen mindst ugentligt. Det er en tredjedel flere end for 30 år siden, og uvildige eksperter peger på, at forkert bårne skoletasker har en del af skylden.

– Når børnene bærer skoletasken forkert, belaster de deres rygge unødigt. Det resulterer i smerter og ømhed. Tunge ting bør pakkes tæt på ryggen, og samtidig er det vigtigt at undgå unødigt indhold og at bære tasken i begge stropper, fastslår butikschef Lars Schmidt fra Spejder Sport på Kongensgade i Esbjerg.

Sådan vælger man den rigtige taske

Spejder Sport er blandt Esbjergs største forhandlere af rygsække, og butikken besøges stadig oftere af forældre til skolebørn med ondt i ryggen. Mange har mistanke om, at rygsmerterne har med skoletasker at gøre. Derfor er butikspersonalet uddannet i at klæde kunderne på til det rette taskevalg – og kan rådgive om at bære og bruge tasken på den rigtige måde, så man forebygger rygskader.

– Først og fremmest skal man vælge en skoletaske, der passer til barnets størrelse. En for stor taske belaster ryggen unødigt, fordi den overfyldes og bliver sværere at justere. Desuden bør tasken af hensyn til komforten være polstret. Barnet bør selv lære at justere stropperne, så de hviler på skuldrene, og så tasken sidder på ryggen og ikke på lænd eller baller, forklarer Lars Schmidt.

Tænk over vægt, slidstyrke og ergonomi

Butikschefen peger på lav vægt, høj slidstyrke og gennemtænkt ergonomi som de vigtigste egenskaber for en rygsæk til skolebrug.

– Her vil jeg navnlig fremhæve norske Bergans, der har over 100 års erfaring med at designe og fremstille professionelle vandrerygsække. Norge er jo et stort land, og Bergans’ rygsække er udviklet til norske skolebørn, som typisk må bære deres tasker over meget længere afstande, end man må herhjemme. Derfor er der virkelig tænkt over ergonomien, siger han.

Powered by Labrador CMS