Sladder kan være gavnlig

Foto: Colourbox.com (Modelfoto)
Udgivet Opdateret

Undersøgelse viser, at sladder også kan bruges til at bedømme sin egen placering i  fællesskabet.

Sladder på arbejdspladsen har faktisk også sine goder sider, endda den negative sladder kan man sige noget godt om.

Det mener et forskerteam fra Universitetet i Groningen i Holland under ledelse af Elena Martinescu, skriver Magasinet Arbejdsmiljø.

De fleste undersøgelser har handlet om sladderens effekt på organisationer og grupper, men denne undersøgelse ser på de følelser, som sladder fremkalder hos den person, der lægger øjne og øren til. Det lader til, oplyser Elena Martinescu, at arbejdsrelateret sladder er en relativ sikker måde, hvorpå modtageren kan bedømme sin egen situation og udviklingsmuligheder i det sociale fællesskab.

Forskerne udsatte en gruppe frivillige forsøgspersoner for forskellig slags sladder inden for arbejdsfællesskabet og analyserede derefter reaktionerne på den positive, henholdsvis den negative sladder.

I det ene eksperiment blev deltagerne bedt om at huske en situation, hvor de fik positiv eller negativ information om en person. De blev så stillet spørgsmål, som skulle afdække, om sladderen havde ført til selvudvikling eller til behov for at beskytte sig selv.

Virkningen af det positive var, at det skabte øget motivation for udvikling og også angav en retning.  Det negative var mere kompliceret. På den ene side er det smigrende og styrker selvfølelsen – for der er nogen, der fungerer dårligere end du gør, på den anden side kan det også efterlade en frygt for at blive næste offer, fremhæver Elena Martinescu.

Det samme billede kom frem i et andet eksperiment, hvor deltagerne i en salgssituation fik positiv eller negativ information om konkurrenternes indsats. Begge former styrkede selvfølelsen, men den negative skabte tillige usikkerhed om, hvorvidt man selv engang ville blive nedgjort.

– Især var det kvinder, der blev urolige. Også mænd kunne blive urolige. Men det var, når de hørte positiv sladder. Måske de opfatter det som en trussel mod dem selv og deres egen situation, slutter Elena Martinescu.

Powered by Labrador CMS