Slanke kvinder får mere i løn

Arkivfoto: Iris/Scanpix
Udgivet Opdateret

Overvægtige kvinder tjener mindre end slanke kvinde, viser undersøgelse fra USA. I Djøf oplever man et stigende fokus på udseende.

Overvægtige kvinder tjener mindre end normalvægtige og tynde kvinde, selv om de udfører det samme arbejde. Det viser en ny amerikansk undersøgelse fra Vanderbilt Law School, Tennessee, skriver Djøf-bladet.

Ifølge Jennifer Shinall, der står bag undersøgelsen, skyldes lønforskellen ikke uddannelsesmæssige forskelle.

– Fænomenet er drevet af arbejdsgivernes præferencer, siger hun til avisen The Guardian.

Arbejdsgivere kan med andre ord bedre lide slanke ansatte frem for mere velpolstrede medarbejdere, måske fordi overvægt forbindes med manglende disciplin og kontrol.

Tidligere undersøgelser fra USA har ligeledes vist, at helt tynde kvinder hiver de største lønninger hjem. Paradoksalt nok gælder sammenhængen mellem løn og vægt ikke for mænd. Her tjener overvægtige mænd det samme eller endda mere end deres slankere kolleger.

I fagforbundet Djøf, der bl.a. repræsenterer jurister og økonomer, er man ikke overrasket over undersøgelsens konklusion. Det siger Helle Venø, chefkonsulent i Djøfs forhandlingsafdeling.

– Selvom vi ikke har danske undersøgelser, kan vi ikke afvise, at det forekommer, at udseende påvirker arbejdsgiverens syn på medarbejderen. Lønnen skal dog afhænge af faglige kvalifikationer og din performance, ikke af din kropsvægt, siger hun til Newspaq.

Én ting ligger dog fast: Altid har der været så stor fokus på sundhed på landets arbejdspladser som netop nu. Blandt andet indgår sundhedsfremme og motionsordninger i højere og højere grad som en del af lønnen, påpeger Helle Venø.

– Jeg oplever, at det er affødt af et øget arbejdspres, og at både ledere og ansatte er glade for det, fordi det øger arbejdsglæden og nedbringer stress. Men i bund og grund er sundhed og motion et personligt anliggende.

Newspaq

Powered by Labrador CMS