Slår fast: Derfor virker coronapas

Coronapassets genkomst kan få epidemien under kontrol, mener lektor, der håbede på mundbind eller flere test

Flere eksperter mener, at brugen af coronapas kan være med til at bremse smitten
Flere eksperter mener, at brugen af coronapas kan være med til at bremse smitten
Udgivet Opdateret

Det tyder på, at man i Danmark snart skal vise coronapas for at komme i biografen, på besøg på sygehuse eller en tur på stadion.

Regeringen indstiller til, at det genindføres for at bremse smitten, og indgrebet er tilstrækkeligt til at få smitten under kontrol.

Det vurderer Viggo Andreasen, der er lektor med speciale i matematisk epidemiologi ved Roskilde Universitet.

- Det her er nok det mindste indgreb, man kunne forestille sig, for at få epidemien under kontrol.

- Jeg havde nok gerne set, at vi havde indført en smule mere, for eksempel mundbind eller regelmæssige test af den vaccinerede del af befolkningen, siger han.

Kan begrænse smitten med 30 procent

Ifølge lektoren er erfaringen fra foråret, hvor man ligeledes skulle vise coronapas for at få adgang til restauranter og lignende, at coronapasset kan begrænse smitten med omkring 30 procent.

Og det er tilstrækkeligt til at få kontrol over coronavirusset, der de seneste uger har bredt sig hastigt.

Mandag blev der for femte døgn i træk bekræftet over 2000 nye smittetilfælde.

Til sammenligning var der under 500 daglige smittetilfælde i de fleste dage i september, inden smitten i oktober for alvor satte kursen opad og havde dage med over 1800 nye smittede.

Også indlæggelsestallene er steget op til 303 indlagte mandag mod 105 indlagte med coronavirus i midten af oktober.

Dæmper smitten

Ifølge Viggo Andreasen kan genindførslen af coronapasset ikke banke smitten i bund.

- Det her vil dæmpe smittestigningen ganske betragteligt, og så må vi hen ad vejen se, om der bliver brug for at gøre en anelse mere, end vi har gjort.

- Vi skal ikke forestille os, at det her er nok til, at smitten for alvor styrtdykker, siger han.

Jens Lundgren, der er professor i infektionssygdomme på Københavns Universitet og overlæge på Rigshospitalet, siger til Politiken, at han derimod ikke mener, at det er nok med coronapas.

- Jeg mangler en helhedsstrategi for, hvordan vi skal komme igennem de næste fire-fem måneder, for coronapasset kan ikke bære os igennem vinteren alene, siger han til Politiken.

Statsminister Mette Frederiksen (S) langede på et pressemøde mandag aften ud efter de ikke-vaccinerede, som hun sagde, bærer ansvaret for den situation, Danmark er i nu.

Statsminister Mette Frederiksen varslede på et pressemøde mandag aften, at vi kan se frem til igen at skulle vise coronapas i bestemte situationer. Det er en god ide, mener flere eksperter.
Statsminister Mette Frederiksen varslede på et pressemøde mandag aften, at vi kan se frem til igen at skulle vise coronapas i bestemte situationer. Det er en god ide, mener flere eksperter.

Hun opfordrede folk til at lade sig vaccinere mod virusset.

Ifølge Viggo Andreasen smitter ikke-vaccinerede omkring ni gange mere end de, der er færdigvaccineret mod coronavirus.

Sådan er reglerne for coronapas

Man kan få et gyldigt coronapas på tre måder. Læs mere her.

* Coronapasset bliver gyldigt 14 dage efter første stik med en vaccine. Andet stik skal tages senest 42 dage senere for fortsat at være gyldigt. En vaccination vil give et gyldigt coronapas 12 måneder efter færdigvaccination.

* Hvis man har været smittet, vil man have et gyldigt coronapas. Det er gældende fra 14 dage efter den positive prøve og op til 12 måneder efter. Det er ifølge regeringen på bordet at sætte det ned til 6 måneder.

* En negativ test giver gyldigt coronapas, hvis den er taget inden for 72 eller 96 timer for henholdsvis kviktest og PCR-test.

* Børn under 16 år er fritaget for at vise coronapas. Det vil muligvis blive sat ned til 15 år.

Kilde: Kilder: Sundhedsministeriet, coronasmitte.dk.
Powered by Labrador CMS