Slut: Kommuner lukker for skoleelevers YouTube

Der bliver nu lukket for adgang til den populære tjeneste.

Flere kommuner lukker nu for elevernes adgang til YouTube. KLIK og se, hvad du kan gøre for at sikre dit barn på nettet. Foto: Colourbox.
Flere kommuner lukker nu for elevernes adgang til YouTube. KLIK og se, hvad du kan gøre for at sikre dit barn på nettet. Foto: Colourbox.
Udgivet Opdateret

Flere kommuner lukker ned for elevernes adgang til YouTube i skoletiden.

Det skriver Politiken.

(I galleriet ovenfor kan du se, hvordan du sikrer dit barns data på nettet).

Artiklen fortsætter under videoen

Kommunerne er blevet opmærksomme på, at der ikke er styr på datasikkerheden i forbindelse med brugen af folkeskolernes computere kaldet Chroomebooks.

Kommunerne, Aalborg, Tårnby og Ballerup har taget beslutningen, efter at det er kommet frem, at Helsingør Kommune har givet personlige oplysninger om skoleelever videre til YouTube, der er ejet af Google.

Det var en forælder til en elev, der opdagede lækken:

– Det er meget bekymrende, hvis jeg er den eneste, som har opdaget så oplagt et databrud. Hvis det kan ske, er forældre, skoler og kommunen ikke klædt på til at håndtere den nye teknologi, siger Jesper P. Graugaard.

Datatilsynet har behandlet brud

Aalborg Kommune er først blevet opmærksom på problemet efter Politikens dækning af sagen i Helsingør.

Rasmus Greve Henriksen, leder for Pædagogisk & Digital Udvikling, kan ikke garantere, at der ikke er videregivet personfølsomme oplysninger af eleverne til Google.

– Vi kan ikke afvise, at det har fundet sted. Vi vil derfor i samråd med en databeskyttelsesrådgiver sørge for at håndtere det, skriver han i en mail til Politiken.

Avisen har fået aktindsigt i alle sager, Datatilsynet har behandlet om brud på datasikkerhed i forbindelse med indkøb af Chromebooks og tilhørende undervisningspakker.

Der er kun én enkelt indberetning, og den kommer fra Odense.

Kender ikke præcist tal

Cirka halvdelen af kommunerne samarbejder med Google om Chromebooks.

Men det er ikke alle kommuners skoler, som er omfattet af aftalen.

Derfor findes der ikke et præcist tal på, hvor mange elever der har en Chromebook i skoletasken.

Powered by Labrador CMS