Smittefarlig sygdom officielt udryddet – men kun officielt

Mæslinger er nu officielt udryddet i Danmark. Alligevel forekommer der tilfælde.

Mæslinger er nu officielt udryddet i Danmark. Foto: Colourbox.
Mæslinger er nu officielt udryddet i Danmark. Foto: Colourbox.
Udgivet Opdateret

17. august kunne Newsbeak.dk fortælle, at en yngre kvinde havde fået mæslinger.

Alligevel er sygdommen nu officielt elimeneret i Danmark.

Den regionale verifikationskomité (RVC) for elimination af mæslinger og røde hunde (rubella) i WHO’s Europaregion har på et møde i Bukarest i juni 2017 vurderet den regionale status for elimination af de to sygdomme.

Vurderingen er sket på baggrund af rapporter for 2016 fremsendt af 51 af WHO-regionens 53 medlemslande.

Komitéen har vurderet, at Danmark nu opfylder betingelserne for at have elimineret mæslinger.

Elimination indebærer, at mæslingevirus ikke har cirkuleret vedvarende i Danmark i de seneste tre år (2014-2016).

Importerede tilfælde

Der må godt forekomme importerede tilfælde med begrænset videre smitte, men smittekæder skal være velbeskrevne og cirkulationen af mæslingevirus stoppes indenfor højest 12 måneder.

Forudsætningen for at opnå elimination er desuden, at der er en høj kvalitet af overvågningen og en høj vaccinationstilslutning til MFR-vaccination.

30 år efter vaccinen

Eliminationen af mæslinger følger præcis 30 år efter, at MFR-vaccinen blev introduceret i Danmark i 1987.

Elimination er ikke det samme som udryddelse (eradikation), og da sygdommen er meget smitsom, er det fortsat vigtigt at opretholde en meget høj tilslutning til MFR-vaccinationsprogrammet, indtil den evt. er helt udryddet.

Derudover vil mæslinger i forbindelse med den forestående revision af meldesystemet blive gjort telefonmeldepligtig alene på mistanke.

Tabel 1. Foto: Statens Serum Institut.
Tabel 1. Foto: Statens Serum Institut.

Den regionale status er, at 33 af 53 lande har elimineret enten både mæslinger og rubella, eller enten den ene eller anden sygdom, tabel 1.

I ni lande forekommer mæslinger fortsat endemisk (Belgien, Bosnien-Hercegovina, Frankrig, Georgien, Italien, Kasakhstan, Rumænien, Serbien og Ukraine), mens dette gælder 14 lande for rubella (Belgien, Bosnien-Hercegovina, Danmark, Frankrig, Georgien, Italien, Kasakhstan, Polen, Rumænien, Serbien, Schweiz, Tyrkiet, Tyskland og Ukraine).

Hvad er mæslinger?

Mæslinger er en af den type sygdomme, der kan variere fra et relativt mildt forløb med udslæt og feber og til dybt alvorlige tilfælde, hvor man kan få betændelse af hjernehinderne. I de mest alvorlige tilfælde er mæslinger livstruende, og Statens Serum Institut fortæller, at mæslinger er en vigtig årsag til børnedødsfald i udviklinglande.

I Europa ender op mod 25% af alle mæslingetilfælde blandt børn med hospitalsinldlæggelse, men mæslingevaccinen gør, at forekomsten af sygdommen er blevet dæmpet på verdensplan.

Mæslinger er dog ikke forsvundet helt, og blandt andet i dele af Europa er er der ikke nok, der bliver vaccineret mod mæslinger. Problemet opstår også i Danmark, hvor man ser tilfælde af mæslingeudbrud grundet for lav dækning af vaccinationer.

Verdenssundhedsorganisationen WHO – herunder Danmark – havde faktisk som mål, at mæslinger skulle elimineres fra Europaregionen senest i 2015, hvilket i Danmark burde betyde, at landet får maks 5-6 tilfælde. Det mål blev ikke nået, skriver Statens Serum Institut, men smitten blev dog afbrudt i flere lande.

I Danmark var der i 2014 27 tilfælde af mæslinger.

I Danmark var der i 2015 9 tilfælde af mæslinger.

I Danmark var der i 2016 3 tilfælde af mæslinger, alle kom til udefra.

På baggrund af de data mener man hos Statens Serum Institut, at mæslingemsitten har været afbrudt i 24 måneder. Mæslinger er en ekstremt smitsom virus, og derfor skal tilslutningen til vaccinen i Danmark være på mindst 95%, hvis landet fortsat skal nå det erklærede mål.

Kilde: Statens Serum Institut.

I San Marino og Monaco er man endnu ikke påbegyndt eliminationsprocessen.

Du kan læse om mæslinger med mere HER.

(Kilde: Statens Serum Institut/P.H. Andersen, Afdeling for Infektionsepidemiologi og Forebyggelse)

Powered by Labrador CMS