SMS-er har ikke noget at gøre med minksagen

Mette Frederiksen afslører, at det var departementschef Barbara Bertelsen som anbefalede sletning af SMS-er

Statsminister Mette Frederiksen.
Statsminister Mette Frederiksen.
Udgivet Opdateret

- De slettede sms'er vil ikke vise, at Mette Frederiksen vidste, at der manglede lovhjemmel til at slå alle mink ihjel. Det siger Mette Frederiksen selv på pressemødet.

- Vil sms'erne vise, at vi skriver til hinanden i direkte sprog? Ja, det vil de. Sådan er det, når vi står i en afgørende krise, siger Mette Frederiksen på det igangværende pressemøde.

Det var departementschef Barbara Bertelsen, der rådgav Mette Frederiksen til at lave automatisk sletning af sms'er.

- Før januar 2020 havde departementschef Barbara Bertelsen automatisk sletning. Den rådgivning gav hun til mig, og det synes jeg var fornuftigt, siger Mette Frederiksen.

Rådgivet af departementschef

Rådgivningen skulle have fundet sted "senest i sommeren 2020", siger Mette Frederiksen.

- Det er altså sket før aflivningen af mink og før, Minkkommissionen indledte sit arbejde, siger Mette Frederiksen.

Statsministeriet kan dog ikke oplyse en præcis dato, da Mette Frederiksen har haft flere telefoner, siger Mette Frederiksen.

Vi fortsætter

Statsministeriet fortsætter med at slette sms'er automatisk, siger Mette Frederiksen.

- Men det er klart, at med den diskussion, der foregår nu, skal vi diskutere retningslinjerne. Det er nyt, at en kommission har anmodet om at få udleveret sms'er, siger Mette Frederiksen.

Statsministeriet mener, at automatisk sletning af sms'er på statsministerens telefon er igangsat senest sommeren 2020, siger Mette Frederiksen.

Det er Statsministeriets ansatte, der står for at sætte telefonerne op til automatisk sletning, siger Mette Frederiksen.

Ser på om noget skal ændres

- Det er i fuld overensstemmelse med de regler, der gjaldt og som fortsat gælder. Men Justitsministeriet er gået i gang med at se på, om reglerne skal ændres, siger Mette Frederiksen.

Ifølge Mette Frederiksen findes der ikke noget præcist overblik i Statsministeriet over, hvornår den automatiske sletning har været slået til eller fra.

Det skyldes ifølge Mette Frederiksen at Statsministeriet har været fokuseret på at hjælpe de ansatte.

- Jeg er helt rolig i forhold til Minkkommissionens arbejde. Jeg står på mål for de beslutninger, jeg har taget, siger statsminister Mette Frederiksen.

Samarbejder fuldt ud

Justitsminister Nick Hækkerup siger, at regeringen samarbejder "fuldt ud" med Minkkommissionen.

- Der har været en løbende og tæt dialog med kommissionen også om de slettede sms'er, siger Nick Hækkerup.

Han siger, at det er "i overensstemmelse med reglerne", at slette sms'er, som Mette Frederiksen har gjort.

- Journaliseringspligten skal dog iagttages. Men det har undtagelsens karakter at sms'er skal journaliseres.

- I praksis vil der meget sjældent være sms'er, der skal journaliseres, siger Nick Hækkerup.

Rigtig rådgivning

Statsminister Mette Frederiksen mener, at det var den rigtige rådgivning, hun fik af departementschef Barbara Bertelsen om automatisk at slette sine sms'er.

- Har jeg fortroligt materiale i mine sms'er? Nej, det kunne jeg ikke drømme om. Men der er dialog med andre statsledere og andet, som ikke skal falde i andres hænder, siger Mette Frederiksen.

Mette Frederiksen har haft flere telefoner i sin tid som statsminister siden juni 2019. Men hverken statsministeren eller Statsministeriet ved, hvor de telefoner, der ikke længere er i brug, er i dag. Det siger Mette Frederiksen på pressemøde.

- Det kan godt være, at man fremover skulle låse telefoner, der har været i statsministerens hænder, inde. Det godt være, siger Mette Frederiksen.

Powered by Labrador CMS