Smuthul: Unge kan bruge kraftigere motorcykler

Newspaq
Offentliggjort Sidst opdateret

Et smuthul gør det muligt for danske unge at køre rundt på motorcykler, der er tre gange kraftigere, end dansk lov tillader.

De danske landeveje kan komme til at genlyde af motorbrøl fra unge danskere med motorcykler tre gange kraftigere, end dansk lov tillader.

Et smuthul, som følge af EU-lovgivning, gør det muligt for 18-årige motorcykelentusiaster at tage et større motorcykelkørekort i Tyskland eller Sverige og derefter vende hjem og ganske lovligt køre rundt på maskiner, som de ifølge dansk lovgivning ikke er modne nok til. I Danmark skal man nemlig være 20 år, før man må tage kørekort til motorcykler med 48 hestekræfter og 600 kubik.

Hullet i loven er et resultat af en EU-lov, der gør det muligt frit at skifte kørekort fra et EU-land til et andet med de samme køretilladelser, også selvom de ikke følger national lov.

– Vi hører til blandt dem i EU med de skrappeste regler for motorcykelkørekort, så det vil være muligt at få kørekort til en større maskine i udlandet i stedet for at vente to år på dansk lovgivning, siger Gunnar Skrydstrup, der er redaktør for MC Touring Club, Danmarks største forening for motorcyklister, til Newspaq.

Hos Rådet for Sikker Trafik kender man til også smuthullet, men man er ikke bekymret for, at 18-årige danskere valfarter til nabolandene for at sikre sig kraftigere motorcykler.

– Der er tale om en situation, hvor de unge skal være bosat i landet, mens de tager kørekortet. Vi har hørt, at der bliver snakket om det, men vi har endnu ikke erfaringer med unge, der rent faktisk har taget springet, fortæller specialkonsulent Søren Berg til Newspaq.

Hos MC Touring Club håber man, at den danske lovgivning bliver ændret, så den følger nabolandene, i stedet for at de unge kigger efter smuthuller i loven.

– Det her bunder i en bedstemor-mentalitet med, at man skal passe på, og at man ingenting må. I Norge og Sverige, hvor man har brugt den samme lovgivning for motorcykler i generationer, er der ikke noget, der tyder på, at de ekstra hestekræfter er et problem, siger han til Newspaq.

Det er dog ikke en holdning, der bliver delt med Rådet for Sikker Trafik. De ser ingen grund til at ændre den danske lov.

– Der er ingen tvivl om, at vi i Danmark har restriktive regler for motorcykelkørekort, og det er vedtaget ud fra et trafiksikkerhedsmæssigt hensyn. Man kan sagtens komme lige så alvorligt til skade på en af en mindre motorcykler som på de større, men risikoen for at køre galt på en maskine, der kan accelerere og køre hurtigere, er tilsvarende større, understreger Søren Berg.

I 2012 udgjorde unge under 25 år 16 procent af de tilskadekomne i motorcykelulykker, mens seks ud af de 11, der døde i et uheld med en motorcykel, var under 25 år.

Newspaq

Powered by Labrador CMS