Smuttur over grænsen kan udløse selvbetalt karantæne

En tur til Sverige kan give to ugers karantæne, og medarbejdere kan risikere selv at skulle betale gildet.

Udenrigsministeriet fraråder alle ikke-nødvendige rejser til Sverige frem til og med den 31. august. En tur over grænsen i pinsen kan derfor medføre en karantæne, som arbejdsgiveren ikke afholder. (Arkivfoto) Foto: Christian Liliendahl/Scanpix
Udgivet Opdateret

Har man været på sommerhustur til Sverige i pinsedagene, kan det betyde fjorten dages karantæne, når man kommer hjem.

– Er rejsen en del af ens arbejde, vil virksomheden afholde lønnen under karantænen.

– Har medarbejderen selv valgt at rejse i fritiden, må vedkommende typisk selv betale friheden i de fjorten dage, fortæller Sanne Stadil, som er vicedirektør i Dansk Industri.

Har man mulighed for at arbejde hjemme, kan det ifølge rådgivningschef hos Djøf Mette Knudsen blive en løsning.

Hvis ikke, kan man blive trukket i løn eller skulle bruge ferie.

Fraråder ikke-nødvendige rejser

Udenrigsministeriet fraråder på nuværende tidspunkt alle ikke-nødvendige rejser.

Det gælder for alle lande på nær Island, Norge og Tyskland, som Udenrigsministeriet fra 15. juni åbner for rejser til.

Rejser man uden for de tre lande – det vil også sige Sverige – bør man stadig gå i karantæne, anbefaler myndighederne.

– Det er vores indtryk, at virksomhederne generelt respekterer nødvendighedskriteriet, så de kun sender medarbejdere afsted, hvis der virkelig er behov for det.

– Når en medarbejder kommer hjem fra udlandsrejse, uanset om rejsen er på eget eller virksomhedens initiativ, vil mange virksomheder forsøge at etablere en hjemmearbejdsordning i de fjorten dages karantæne, siger Sanne Stadil.

Undgå storbyer

Når myndighederne ændrer anbefalingerne for Tyskland, Norge og Island, så ændres anbefalingen om karantæne.

– Dog frarådes det stadigt at rejse til byer med over 750.000 indbyggere, så tager man derhen, risikerer man at blive sendt hjem i karantæne uden løn, når man kommer hjem, siger Mette Knudsen.

Hun forklarer, at det afgørende punkt er rejsevejledningernes ordlyd ved afrejse.

– Ændres rejsevejledningen, mens man er afsted, eller skal man afsted på en nødvendig rejse, vil jeg råde til, at man hurtigst muligt taler med sin arbejdsgiver og aftaler, hvordan en eventuel karantæne håndteres, lyder det fra Mette Knudsen.

Danmark åbner

Fra 15. juni bliver det samtidig muligt for turister at opholde sig i Danmark i fem nætter, selv om der hidtil har været et krav om mindst seks overnatninger.

Der skal dog fortsat fremlægges dokumentation for, at der er booket et ophold på minimum seks overnatninger. Det oplyser Justitsministeriet i en mail.

Tiltaget sker for at imødekomme især turisterne i de danske sommerhuse, hvor gæsterne typisk tjekker ind og ud om lørdagen.

15. juni er imidlertid en mandag. Derfor vil turisterne kun kunne nå fem overnatninger i Danmark i den første uge af genåbningen, hvis de de har booket et sommerhus fra lørdag 13. juni til lørdag 20. juni.

Med tiltaget får turisterne mulighed for at opholde sig i Danmark i kun fem nætter i stedet for seks.

– Justitsministeriet oplyser, at turister fra Tyskland, Norge eller Island, der har bestilt ferie i Danmark fra den 13. til den 20. juni, godt kan komme ind i Danmark den 15. juni på trods af, at turisterne alene skal opholde sig i fem nætter.

– Turisterne skal fortsat kunne fremlægge dokumentation ved grænsen for et ophold på minimum seks dage, men de vil få lov til indrejse, selv om der ved åbningen den 15. juni kun er fem dage af bookningen tilbage, skriver ministeriet i mailen.

Tiltaget bliver mødt med begejstring hos selskabet Sol og Strand, der udlejer omkring 6500 feriehuse rundt om i Danmark.

Med det tidligere krav om mindst seks overnatninger ville mange turister nemlig være kommet i klemme. Men det undgår de nu.

– Det er vi naturligvis rigtig glade for, siger direktør i Sol og Strand Per Dam.

Strenge restriktioner

Åbningen af grænserne for tyske, norske og islandske turister fra 15. juni blev offentliggjort af regeringen i fredags.

Politiet vil kontrollere, om betingelserne for indrejse er opfyldt.

Hvis en turist, der ønsker indrejse, udviser tydelige sygdomstegn, som for eksempel hoste, tegn på feber eller lignende, vil den pågældende blive afvist ved grænsen.

Indrejsende i Danmark vil stikprøvevis blive opfordret til at tage en test for coronavirus ved grænseovergange. Men det bliver ikke et krav.

Powered by Labrador CMS