Socialdemokratiet vil give bander forsamlingsforbud

S vil have hurtigere handling over for banderne og foreslår et nyt indgreb. Liberal Alliance advarer.

Medlemmer af Loyal to Familia foran Københavns Byret. Politikere vil have undersøgt, om det er muligt at fratage bandemedlemmer retten til at forsamle sig i større grupper. Foto: Scanpix Danmark Stf/arkiv/Scanpix
Udgivet Opdateret

Få dage efter at Justitsministeriet meddelte, at myndighederne arbejder på at forbyde banden Loyal to Familia (LTF), er Socialdemokratiet klar til at gå endnu videre i indsatsen mod den verserende bandekonflikt. Partiet vil ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten tirsdag give politiet mulighed for at fratage bandemedlemmer retten til at forsamles i større grupper.

Det såkaldte bandetilhold skal gøre det ulovligt alene at befinde sig på samme sted eller at færdes i fællesskab, hvis det kan betyde en konkret fare for andre. Bryder bandemedlemmer tilholdet, skal det kunne give fængsel i op til 30 dage.

– Det er en vigtig del af bandernes strategi at være mange sammen og optræde truende i gadebilledet. Og det vil vi ikke længere acceptere, siger partiformand Mette Frederiksen (S).

Hvor et forbud mod LTF vil tage måneder at gennemføre, kan et bandetilhold ifølge Socialdemokratiet være en realitet inden for nogle få uger.

Mette Frederiksen afviser, at forslaget går imod den i grundloven sikrede ret til at forsamles. Forslaget sker med henvisning til en formulering i grundlovens paragraf 79, der netop åbner for at forbyde forsamlinger, hvis de truer den »offentlige fred«. Men det kræver helt særlige situationer, understreger juraprofessor Jens Elo Rytter fra Københavns Universitet.

– Forslaget er et ret vidtgående indgreb i forsamlingsfriheden. Principielt er det ikke umuligt at gennemføre, men det kræver, at myndighederne kan løfte en klar bevisbyrde, siger han.

Truende adfærd er således ikke nok. Der skal være fare for liv og alvorlig vold, vurderer han.

Christina Egelund, retsordfører for Liberal Alliance, advarer:

– Vi må ikke øve vold på vores helt grundlæggende frihedsrettigheder, men vi skal derimod bekæmpe banderne på deres kriminelle handlinger.

Powered by Labrador CMS