Stage-sagen: Tre mænd straffes med fængsel

Tre mænd er mandag idømt fængselsstraffe for forsøg på brandstiftelse mod Superligaspilleren Jens Stages lejlighed.

Udgivet Opdateret

Tre mænd, en 24-årig og to 21-årige, modtog i dag, mandag, dommene for angrebet mod Superligaspilleren Jens Stages lejlighed i Eckersbergsgade i Aarhus i juli.

De var alle tre tiltalt for brandstiftelse, forsætlig fareforvoldelse, overtrædelse af fyrværkeriloven og trusler. Den 24-årige var endvidere tiltalt for overtrædelse af våbenloven.

En enig domsmandsret afsagde i dag dom over de tre tiltalte foran en fyldt retssal i Retten i Aarhus.

Artiklen fortsætter under videoen

Den 24-årige blev idømt et års fængsel for forsøg på brandstiftelse. Han blev derudover dømt for besiddelse af peberspray, et slagvåben og fyrværkeri.

Den 24-årige modtog dommen.

Begge de 21-årige blev også idømt skyldige for forsøg på brandstiftelse samt besiddelse af fyrværkeri.

De blev idømt ni måneders fængsel, hvoraf de tre skal afsones.

De seks måneder blev gjort betinget med en klausul om samfundstjeneste og et års prøvetid.

Derudover blev de pålagt 120 timers ulønnet samfundstjeneste.

Alle tre blev frifundet for tiltalen omkring fareforvoldelse for menneskeliv.

Til det blev lagt til grund, at det ikke var bevist, der var opstået ildebrand i Stages lejlighed.

De to 21-årige, der blev anholdt i august og siden har siddet varetægtsfængslet, modtog begge dommene.

Herefter kunne de forlade retten som frie mænd.

Anklagereren anmodede herefter dommeren om, at den 24-årige skal forblive varetægtsfængslet indtil afsoning af dommen kan påbegyndes.

Den 24-åriges forsvarer argumenterede herefter for hans klients løsladelse.

Den tiltalte selv havde ingen bemærkninger, og dommeren trak sig herefter tilbage for at træffe sin afgørelse.

Den lød på, at den 24-årige ikke skal været frihedsberøvet, og følger på den måde altså ikke anklagerens anmodning.

De dømte skal betale sagens omkostninger.

Procedurerne: Forsæt og brand

Mandagens procedurer fra både anklager og det tre forsvarer cirklede om ordet ‘forsæt’, og om der reelt havde været en ildebrand eller ej.

I anklager Jacob Gents procedure argumenterede han for en fængselsstraf på ikke under et år og seks måneder til den 24-årige, samt ikke under et år og tre måneder til hver af de 21-årige.

Til baggrund for det var argumentet, de alle tre den nat vidste, hvad der skulle ske, de havde fyrværkeri med, og ingen sikrede sig, at der ikke er nogen i lejligheden.

I proceduren kom han ogå ind på skaderne i lejligheden og refererede til brandundersøgerens rapport, hvori det blev konkluderet, at skaderne ikke kunne stamme fra røg alene – og der altså havde været brand.

På den måde havde de dermed forsæt for brandstiftelse og betingelserne for tiltalerne og efterfølgende domsfældelse var derfor opfyldt, mente anklageren.

– At gøre det her på grund af et klubskifte, det er simpelthen absurd, sagde Jacob Gents.

Forsvarer: Intet forsæt

Den 24-sidder med let bøjet hovedet, mens hans beskikkede forsvarer taler hans sag.

Forsvareren for den 24-årige kommer i sin procedure ind på, at der hverken har været forsæt eller ildebrand.

Omkring forsættet om brandstiftelse henleder han opmærksomheden på den seddel med truslen “I Aarhus straffes forræderi, judassvin”, der var omviklet røgbomben.

– De vil gerne sende en besked, den var klistret om paprøret. Var der gået ild i lejligheden, var den aldrig blevet leveret. Det er mit bedste bevis for, det ikke var med forsæt, sagde forsvareren.

Han sagde videre, med henvisning til andre domme, at en slukning af en ildebrand kræver enten indgriben fra andre eller ‘slukningsforanstaltninger’. Det mente han ikke, var tilfældet den nat i juli, da en afhørt røgdykker tidligere har fortalt, der ikke var ild, men kun røg.

Jens Stage-sagen

  • Natten til 14. juli omkring klokken 02.30 blev vinduet i Superligaspilleren Jens Stages lejlighed i Eckersbergsgade i Aarhus C smadret med brosten.
  • Herefter blev der kastet en røgbombe ind i lejligheden.
  • I lejligheden lå to personer, Jens Stages bofælle og dennes kæreste, og sov. De flygter ud gennem et vindue
  • Jens Stage selv er ikke i lejligheden
  • Da politiet ankommer, er der kraftig røgudvikling og politiet kan ikke komme ind i lejligheden, derfor tilkaldes brandvæsenet, samtidig med, der bankes på dørene for at vække opgangens beboere.
  • Da ilden er slukket og politiet kan få adgang til lejligheden, finder man i stuen rester af ‘fyrværkerilignende genstand’, omviklet med en seddel.
  • På den stod teksten, skrevet med kuglepen: “I Aarhus straffes forræderi. Judassvin”.

 

 

Et andet springende punkt var også, om de tiltalte vidste, der var nogen i lejligheden eller ej.

Det mente forsvareren ikke, hans klient gjorde, da Stage skulle spille kamp i København den efterfølgende dag, og det ikke var kendt, fodboldspilleren havde en kæreste.

Stages bofælle og dennes kæreste lå dog og sov i lejligheden og måtte springe ud gennem et vindue:

– Jeg bestrider ikke, de har været udsat for fare, jeg bestrider, det var med fareforsæt, sagde forsvareren, der sluttede proceduren af med ordene:

– Tre til fire måneders fængsel er rimeligt, hvis der domfældes.

Frifindelse

Forsvarerne for de to 21-årige lagde sig tæt op ad dagens første forsvarers procedure, og krævede deres klienter frifundet.

– Der har ikke været ild i lejligheden, det har ikke været hensigten, derfor skal han frifindes, var den ene beskikkede advokats forsvar for sin klient.

Derudover sagde hun, at hvis retten idømmer hendes klient, der har siddet cirka tre måneder i varetægtsfængsel, en straf, skal den være under et års betinget fængsel med eventuel samfundstjeneste.

Kig på stadion

Den tredje tiltaltes forsvarer sagde i sin procedure, at fyrværkeri ikke er noget, der skal være ild i, og refererer til billeder fra danske stadions, hvor fans står med tændte røgbomber i hånden under fodboldkampene, hvilket man ofte kan se – også i Aarhus.

– Det kan man passende gøre på søndag, når Brøndby kommer på besøg, sagde han.

En bemærkning, der fik den anden 21-årige tiltalte til at kaste et stjålent blik på tilhørerne. Et blik, der fik et et smil frem på den tiltaltes læber, inden han igen vendte sig mod sin advokat.

Beskeden deltagelse

Forsvareren mente, der i denne sag, hvis han klient skulle have en dom, skulle afsiges en betinget af slagsen, alternativt en delvist betinget dom.

– Min klients deltagelse er beskeden, derfor skal han have en lavere straf. Alene det at filme kan i sig selv ikke være en grov medvirken, men det er en medvirken. Det er også erkendt. Min klient har ikke haft forsæt til at forårsage en ildebrand, sagde han.

Begge advokater for de to 21-årige henviste også til deres klienters ‘gode personlige forhold’, samt de ikke er tidligere straffet.

Jens Stage selv var ikke til stede i retten.

Retssagen

retssagens første dag nægtede de tre tiltalte sig skyldige i brandtiftelse og fareforvoldelse.

‘Fareforvoldelse’ har en straframme på otte år, brandstiftelse en straframme på seks år.

Her erkendte den 24-årige at have kastet en røgbombe ind i Stages lejlighed. Med den en seddel med ordene: “I Aarhus straffes forræderi, judassvin”.

– Jeg var utilfreds med klubskiftet, sagde han om baggrunden.

I lejligheden lå Stages bofælle og denne kæreste og sov.

Derudover havde han også sendt trusler til Superligaspilleren via Facebook.

Den ene 21-årige erkendte at have kastet brosten mod lejlighedens ruder, den anden at have filmet optrinet på video. En video, der blev vist i retssalen.

Det foreløbige erstatningskrav er opgjort til 225.000 kroner.

Kunne have udviklet brand

En brandundersøgers rapport slog fast, at det var tæt på, at røgbomben i lejligheden kunne have udviklet sig til en brand, så der ville have ‘været fare for de personers liv, der har opholdt sig lejligheden soveværelse og overhængende fare for personers liv, der eventuelt ville have opholdt sig i stuen’.

Derudover afgav bofællen, der blev vækket af braget og røgbomben, sin forklaring i retten.

Det var altså disse udsagn, der lå til grund for mandagens domme.

Tilfreds anklager

Anklager Jacob Gents er tilfreds med dagens afgørelse.

– Retten mente, det blev bevist, det var forsøg på brandstiftelse. Det afspejler sig også straffen, så jeg er grundlæggende tilfreds, sagde han efter retssagen.

At en spiller fra Superligaen – omend uforvarende – har fået sit navn sat i forbindelse med sagen, har ifølge Jacob Gents ikke haft indflydelse på anklagemyndighedens behandling af den.

– Men den har nok fået lidt mere medieomtale, som han udtrykker det.

Powered by Labrador CMS