Stak Peter Mygind en syngende lussing

Peter Mygind er tilbage i den rolle, der har givet ham den karriere, han har i dag - i Lars von Triers kultserie "Riget"

Udgivet Opdateret

Peter Mygind var dugfrisk, nyudklækket skuespiller fra Statens Teaterskole, da han blev tilbudt en rolle i Lars von Triers banebrydende kultklassiker "Riget", som fik premiere helt tilbage i 1994.

En rolle, han nu genoptager 25 år efter, at anden sæson sluttede, i den længe ventede finalesæson, som med undertitlen "Exodus" netop nu kan ses på streamingtjenesten Viaplay.

- Det er endnu en skør omgang sjov og uhygge. Lars' univers er så vildt. Vi er både i himmel og helvede, lyder det begejstret fra Peter Mygind.

En af de første

Rollen i "Riget" var en af de første i Peter Myginds karriere.

Han havde været med i krimiserien "Frihedens skygge" over for Erik Wedersøe og Frits Helmuth og medvirket i "Folk og røvere i Kardemomme by" på Bellevue Teatret som både bageren og hovedet i kamelen.

En klassisk krimi og en klassisk feel good-historie for børn og barnlige sjæle.

Og så fik Peter Mygind ellers stukket manuskriptet til "Riget" i hånden. Et genremæssigt sammensurium af gys og satire, som var alt andet end klassisk, men dybt originalt - og til tider også bizart.

Under indspilningerne af de første sæsoner af 'Riget' berettede flere på produktionen om uforklarlige hændelser. - Jeg følte noget utryghed og måtte lufte lidt mere ud, end jeg plejede. Min hustru kunne også mærke, at der var nogle mærkelige energier i en periode derhjemme, fortæller Peter Mygind. (Arkivfoto).
Under indspilningerne af de første sæsoner af "Riget" berettede flere på produktionen om uforklarlige hændelser. - Jeg følte noget utryghed og måtte lufte lidt mere ud, end jeg plejede. Min hustru kunne også mærke, at der var nogle mærkelige energier i en periode derhjemme, fortæller Peter Mygind. (Arkivfoto).

Viste ikke meget om von Trier

Peter Mygind vidste ikke særligt meget om Lars von Trier, før han sad til første læseprøve omgivet af stjerneparaden af seriens øvrige skuespillere - Ghita Nørby, Jens Okking, Søren Pilmark, Kirsten Rolffes, Holger Juul Hansen og svenske Ernst-Hugo Järegård.

- Jeg var helt ny, og så siger Lars som åbningsreplik: "Jeg hader skuespillere". Jeg var helt mundlam, genfortæller Peter Mygind.

- På et tidspunkt roser Ernst-Hugo mig, og så siger Lars: "Stop, stop, hvad har du gang i?! Skuespillere bliver fucked, hvis de får ros. Det må du aldrig gøre!".

- Det er jeg så personligt dybt uenig i. Jeg har kun set mennesker vokse af at få ros.

Ændrede attityde

Med årene har Lars von Trier da også ændret attitude, fortæller Peter Mygind.

Det oplevede han selv flere gange under "Riget Exodus".

- På første optagedag nåede han både at lave en joke, der rystede mig lidt, og at rose mig, fortæller Peter Mygind.

- Efter første take - midt om natten på græsplænen foran Rigshospitalet - sagde han: "Det er jo ikke "Min søsters børn", vi laver her". To takes senere sagde han: "Hold kæft, det er sgu godt, det du lavede der".

- Han kan godt komme med en lille sarkastisk kommentar. Men samtidig har han også stor omsorg og medfølelse. Han spurgte, om jeg passede på mig selv - han ved åbenbart, at jeg har haft tre blodpropper - og så også at jeg har lavet "Min søsters børn". Jeg holder meget af ham, den skøre, skønne mand.

Det stjernespækkede hold på de første sæsoner af 'Riget'. Ernst-Hugo Järegård står yderst til venstre. Peter Mygind er tredje fra venstre. I sengen ligger Kirsten Rolffes og foran hende står Søren Pilmark, Birgitte Raaberg og Holger Juul Hansen. (Arkivfoto).
Det stjernespækkede hold på de første sæsoner af "Riget". Ernst-Hugo Järegård står yderst til venstre. Peter Mygind er tredje fra venstre. I sengen ligger Kirsten Rolffes og foran hende står Søren Pilmark, Birgitte Raaberg og Holger Juul Hansen. (Arkivfoto).

Erfarne skuespillere

Peter Mygind har et hav af roller bag sig og er blandt de erfarne kræfter på den danske skuespillerscene.

Men dengang han filmede de første sæsoner af "Riget", var han den helt nye. Så det betød meget for ham, at langt de fleste af seriens øvrige - og erfarne - skuespillere tog ham under vingerne. Især når Lars von Trier havde proklameret, at han hadede skuespillere.

- Holger Juul Hansen, verdens sødeste mand, spillede min far, og han gjorde det så omsorgsfuldt. Hans nu enke, Inge, kalder mig nogle gange for søn, fordi Holger så mig som sin lille søn, fortæller Peter Mygind.

Fik syngende lussing

- Ernst-Hugo var også høflig. Men når der blev sagt "værsgo", vidste man ikke, hvad der skete. Han gav mig på et tidspunkt en lussing - og det stod der altså ikke i manuskriptet. Jeg kunne være stoppet og sagt: "Hvad fanden laver du?!" Men jeg blev i rollen, og det fik jeg ros for. "Jättebra!", sagde Ernst-Hugo bagefter. Han var en vild spiller! Virkelig vild.

- Jeg lærte meget om fandenivoldskhed og at give den gas. Men det betyder meget for mig, at mine medspillere aldrig må være utrygge over, hvad jeg kan finde på, lyder det fra den 59-årige skuespiller.

Den svenske spradebasse Ernst-Hugo Järegård var en vild medspiller, fortæller Peter Mygind. Høflig bag kameraet, men utilregnelig, når der var blevet sagt 'værsgo' på settet. (Arkivfoto).
Den svenske spradebasse Ernst-Hugo Järegård var en vild medspiller, fortæller Peter Mygind. Høflig bag kameraet, men utilregnelig, når der var blevet sagt "værsgo" på settet. (Arkivfoto).

"Riget Exodus" kan ses på streamingtjenesten Viaplay. Serien får senere premiere på DR.

- Jeg hader skuespillere, proklamerede Lars von Trier, første gang Peter Mygind sad til læseprøve forud for første sæson af 'Riget'. Siden er instruktørens kærlighed dog vokset, lyder det fra skuespilleren. (Arkivfoto).
- Jeg hader skuespillere, proklamerede Lars von Trier, første gang Peter Mygind sad til læseprøve forud for første sæson af "Riget". Siden er instruktørens kærlighed dog vokset, lyder det fra skuespilleren. (Arkivfoto).
Powered by Labrador CMS