Statens Serum Institut advarer: Hold øje med frygtet sygdom

Et barn blev smittet på en ferietur. Det blev først opdaget efter otte dage.

Et barn, der bor i Storkøbenhavn, har fået mæslinger. Genrefoto: Scanpix.
Udgivet Opdateret

Statens Serum Institut skriver i en pressemeddelelse tirsdag, at der er opdaget et tilfælde af mæslinger i Københavnsområdet.

Den smittede er en pige i skolealderen. Hun bor i Storkøbenhavn, og sygdommen blev opdaget på et regionalt sygehus, efter at pigen var vendt hjem fra en turistrejse til Thailand.

Pigen blev kraftigt forkølet allerede dagen efter hjemkomsten, men hun blev først ramt af feber og lysskyhed otte dage senere. Hun har været indlagt på en børneafdeling over to omgange, henholdsvis på enestue og i isolation. Hun er nu udskrevet. Pigen havde fået den ene af to MFR-vacciner, står der i pressemeddelelsen.

Smitsom børnesygdom

Hans Jørn Kolmos, speciallæge i klinisk mikrobiologi og professor ved Syddansk Universitet kalder mæslinger for en smitsom børnesygdom.

– Den har komplikationer, man helst vil være foruden, siger Hans Jørn Kolmos til Newsbreak.dk. Han vil dog ikke udtale sig om den konkrete sag, da han ikke har et ordentligt kendskab til den.

Smittes et barn med mæslinger, kan man både blive ramt i mild grad, hvor man får udslæt og feber, og man kan blive ramt i mere alvorlig grad, hvor der går betændelse i hjernehinderne. Mæslinger er livstruende i de mest alvorlige tilfælde, og ifølge Statens Serum Institut er mæslinger den mest smitsomme børnesygdom, der findes.

Dødeligt i værste fald

I værste fald er sygdommen livstruende, og den er i udviklingslande en vigtig årsag til børnedødsfald.

“Det aktuelle tilfælde understreger, at læger bør være særligt opmærksomme på diagnosen hos børn og yngre voksne med symptomer forenelige med mæslinger i form af feber og udslæt hos hjemvendte rejsende fra områder, hvor mæslinger stadig er hyppigt forekommende”, står der i pressemeddelelsen, Statens Serum Institut har udsendt.

Tilfældet understreger også vigtigheden af, at personer mistænkt for mæslinger så vidt muligt ikke opholder sig i venteværelser med andre patienter. To ikke-vaccinerede og eksponerede voksne er blevet identificeret i den konkrete sag. Her er mæslinge-forebyggelse blevet iværksat.

Husk vaccinen

Ifølge Statens Serum Institut opnås den bedste beskyttelse med to MFR-vaccinationer.

“De fleste af dem, som ikke danner antistoffer efter første vaccination vil gøre dette efter anden vaccination. Hvis man ikke er blevet vaccineret til de anbefalede tidspunkter i børnevaccinationsprogrammet ved 15 måneder og 4 år, og ikke har haft sygdommen, bør man lade sig vaccinere. MFR-vaccinen er gratis, hvis man er under 18 år. Langt de fleste personer over 40-års-alderen har haft mæslinger og er derfor naturligt immune,” står der i pressemeddelelsen fra Statens Serum Institut.

Powered by Labrador CMS