Stor politikontrol i uge 38: Nu har politiet de rystende tal

Politikontrol i uge 38 er nu overstået, og politiet løfter sløret for de mange ulovligheder, der er blevet opdaget. Er du skyldig?

Udgivet Opdateret

Politikontrol i uge 38 er netop overstået, og nu har ordensmagten offentliggjort de rystende tal, der afslører en lang række overtrædelser. Det er desværre nedslående læsning.

I en pressemeddelelse onsdag aften skriver Rigspolitiet nemlig, at det er blevet til mere end 1100 overtrædelser af diverse love. Målet med den store politikontrol i uge 38 var at rette et tiltrængt øje på bilisters uopmærksomhed i trafikken.

Den koordinerede indsats har bredt sig over hele landet, og i løbet af ugen er hele 2149 køretøjer blevet standset af ordensmagtens repræsentanter.

Ud af de i alt mere end 1100 forseelser blev det blandt andet til følgende sigtelser:
Benyttet håndholdt mobiltelefon: 355
Manglende brug af sikkerhedssele: 169
Kørsel frem for rødt/gult lys: 23

Kør nu bare bil

Uopmærksomhed i trafikken er et stort problem, og det forsøger Sikker Trafik konsekvent at italesætte. En politikontrol i uge 38 skulle forsøge at tage temperaturen på omfanget, og det endte således med ærgerlige resultater.

Politiet oplyser, at i en tredjedel af alle trafikulykker er uopmærksomhed en afgørende faktor. Tallet stammer fra opgørelser, som Vejdirektoratet har lavet.

– Selv få sekunders uopmærksomhed kan betyde, at man overser en anden trafikant eller kommer til at trække over i modsatte vognbane, og rammer en modkørende frontalt, sagde politiassistent Christian Berthelsen fra Rigspolitiets Nationale Færdselscenter, før indsatsen blev iværksat.

Politikontrol i uge 38 var en del af noget større

Kontrollerne indgik i rækken af de fælleseuropæiske færdselskontroller, der arrangeres af det europæiske færdselspolitisamarbejde TISPOL. Helt konkret foregår mange af dem ved, at politiet er udstationeret på forskellige strækninger og holder øjne og ører åbne.

Rigspolitiets Nationale Færdselscenter gennemførte i foråret 2017 en stor landsdækkende undersøgelse, hvor trafikken på by-, lande- og motorveje blev observeret med formålet at afdække, hvad 26.000 trafikanterne foretager sig bag rattet.

“Særligt blandt de tunge køretøjer (især lastbiler) er et problem. Mens cirka seks procent af førerne af personbiler og varevogne foretager sig distraherende handlinger, når de kører på vejene, så er det tilsvarende tal for de tunge køretøjer (især lastbiler) mere end dobbelt så stort, nemlig cirka 15 procent, viser observationerne”, skriver politiet.

– Uopmærksomhed er risikabelt for alle trafikanter, og derfor er det vigtigt at alle, som bevæger sig rundt i trafikken også holder fokus på trafikken og ikke foretager sig noget, der kan aflede opmærksomheden, har Berthelsen sagt før denne politikontrol i uge 38.

Powered by Labrador CMS