Store forskelle på børn med ADHD-medicin

Arkivfoto: Colourbox
Udgivet Opdateret

Der er stor forskel på omfanget af udskrivningen af ADHD-medicin til børn i landets kommuner, viser et nyt dansk studium fra Københavns Universitet (KU).

Den største medicinudskrivning sker i Region Nordjylland og i Region Sjælland, hvor der udskrives henholdsvis 20 procent mere og 17 procent mere medicin end i Region Hovedstaden, mens der i Region Syddanmark udskrives 40 mindre ADHD-medicin til børn end i hovedstaden.

Forskellene bliver endnu større, hvis man ser på social baggrund. Blandt de dårligst socialt stillede i Region Nordjylland, udskrives der dobbelt så meget ADHD-medicin i forhold til den samme gruppe i Region Hovedstaden, mens der i Region Syddanmark er 50 procent færre udskrivninger end i Region Hovedstaden.

Tallene bekymrer Anne Lindhardt, der er formand i Psykiatrifonden.

»Vi har ingen viden om, at der skulle være forskel på antallet af børn, der bliver diagnosticeret med ADHD i de forskellige regioner, så når der er så stor forskel på udskrivningen af medicin, er der tale om uensrettede behandlingstilbud i regionerne, hvilket går stik imod intentionerne om ligebehandling til alle,« siger Anne Lindhardt og fortsætter:

»Det er også bekymrende, at vi kan se en tendens til, at børn fra mere belastede familier får mere medicin end børn fra velstillede familier. Det tyder på, at man ikke ensrettet følger de behandlingsanbefalinger, der er til børn med ADHD, hvor medicin skal være et understøttende middel til en god, social pædagogisk behandling af børn, der lider af adfærdsvanskeligheder,« siger hun.

Studiet fra KU, som er offentliggjort i Journal of Development and Pediatrics, giver ikke noget tydeligt svar på, hvorfor der forskelsbehandles i regionerne, men ifølge Psykiatrifonden kalder tallene på handling.

»Jeg håber, regionerne tager undersøgelsen meget alvorlig og kigger på, hvor det er, tingene går galt. Jeg håber, læger, skoler og kommuner i højere grad kommer til at samarbejde, for det er helt uacceptabelt, at der er så store forskelle på hvilke børn, der får ADHD-medicin og hvem der ikke får,« siger Anne Lindhardt.

Powered by Labrador CMS