Stort mæslingeudbrud skyldes vaccineskepsis: Sådan kan det gå ud over dine børn

Antallet af smittede med mæslinger er på sit højeste i Europa i 20 år - og det skyldes i høj grad skepsis mod vaccinationer.

Udgivet Opdateret

Kort før jul kom det frem, at et barn i skolealderen var blevet smittet med mæslinger. Barnet, der er fra Herning-området, havde været på ferie i Ukraine og taget den ekstremt farlige og smitsomme sygdom med sig hjem.

Dermed har der været flere tilfælde af den farlige sygdom i 2018 i Danmark – efter at der i 2017 ikke blev registreret et eneste. Dermed skriver Danmark sig ind i en uhyggelig europæisk tendens, hvor 60.000 i år forventes at blive smittet.

Det går derfor den helt forkerte vej – det er det højeste antal i 20 år, skriver The Guardian.

Og skylden, den peger desværre tilbage på os selv. Det har en række af verdens ledende eksperter været ude at sige:

Årsagen til, at folk igen er begyndt at dø af mæslinger er, ifølge NBC News, at flere forældre har valgt ikke at vaccinere deres børn.

– Det er den primære årsag til, at mæslinger er i udbrud, har Anca Paduraru, talsperson for Europakommisionen, sagt til NBC News.

Antallet af vaccinerede og antallet af smittede hænger tæt sammen

Hvis mæslinger som sygdom skal være udryddet fra et land, eksempelvis Danmark, skal 95 procent af landets børn være vaccineret mod mæslinger. Der er i dag dele af Europa, hvor tallet er nede under 70 procent.

– Folk dør af mæslinger. Det var utænkeligt for fem eller 10 år siden, siger Alberto Villani, børnelæge og chef for foreningen af italienske børnelæger.

Det kan tydeligt aflæses, hvordan antallet af vaccinerede hænger sammen med antallet af smittede. I Frankrig faldt antallet af vaccinerede drastisk i 2010, og året efter kunne man konstatere en lignende drastisk stigning i antallet af smittede med mæslinger. Det samme skete i Italien i 2014, hvor antallet steg fra et fåtal til hundreder af smittede om måneden.

I Rumænien faldt antallet af vaccinerede under 90 procent i 2014. I 2017 blev mere end 1000 smittet om måneden – mod kun en til to tidligere.

EU’s sundhedskomissær, litaueren Vytenis Andriukaitis, skyder især skylden på populistiske politikere, der vejrer morgenluft i forbindelse med den stigende skepsis. Det fortæller han til The Guardian:

Børnesygdomme

Relativt mange voksne danskere er aldrig blevet vaccineret mod mæslinger.

Der er relativt mange voksne danskere, der ikke er vaccineret mod mæslinger. Derfor tilbydes de nu gratis MFR-vaccine.

Mæslinger kan få store konsekvenser for særligt følsomme individer såsom børn, der er for små til at være vaccineret, eller ikke-immune patienter med et i forvejen svækket immunforsvar.

Læs om mæslinger her:

  • Mæslinger er en meget smitsom sygdom, der sjældent kan medføre lungebetændelse, mellemørebetændelse, hjernebetændelse og i værste tilfælde døden
  • WHO har i 2017 erklæret mæslinger for elimineret i Danmark. Det betyder blandt andet, at udbrud hurtigt bringes under kontrol
  • Der har i 2017 kun været fire tilfælde af mæslinger i Danmark
  • MFR-vaccinen beskytter mod mæslinger, fåresyge og røde hunde og er en del af børnevaccinationsprogrammet i Danmark
  • Som reglerne er nu, skal du som voksen selv betale for vaccinen, hvis du ikke tog imod tilbuddet som barn
  • Statens Serum Institut estimerer, at minimum 100.000 voksne danskere ikke er immune over for mæslinger
  • Det vil regeringen nu ændre med et tilbud om gratis MFR-vaccination til alle voksne
  • Førend tilbuddet kan træde i kraft, skal der laves en bekendtgørelse, og der skal indgås en aftale med de Praktiserende Lægers Organisation PLO

Kilde: Sundhedsministeriet

– De er vildt uansvarlige, og det er meget farligt. Mit budskab er meget klart – der er blevet valgt en masse anti-vaccinations-politikere ind i parlamenter rundt omkring – og nogle af dem sidder i regering nu. Er I klar til at følge deres beslutning baseret på fake news eller beslutninger baseret på evidens? Det er de eneste to muligheder, der er, lyder det Andriukaitis, der er tidligere hjertekirurg.

Powered by Labrador CMS