Støttepartier: Thorning skylder dagpengesvar og handling

Pia Olsen Dyhr. Foto: Simon Skipper/Scanpix.
Udgivet Opdateret

Regeringens støttepartier, Enhedslisten og SF, er på ingen måde overbevist om, at statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har et klart svar på, hvordan Socialdemokraterne vil løse dagpengeudfordringerne.

Statsministeren skriver ellers i en intern mail til sine partifæller, at hun er parat til at lempe det udskældte dagpengesystem og blandt andet kigge på reglerne for genoptjening som et område, der skal »nytænkes«.

Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører, Christian Juhl (Ø) siger, at han vil se handling fra statsministeren, før han kalder udmeldingerne for andet end signalpolitik som optakt til 1. maj.

»Det er godt, at Thorning nu løfter en lille flig af sløret for, hvad hun egentlig ønsker med dagpengene. Det har vi længe råbt på. Men det er stadig alt for uklart, og hun skylder nogle flere og klare svar til vælgerne inden et valg. Det er fint, hun peger på genoptjeningen som et element, der skal kigges på, men det er ikke en særlig konkret udmelding, og tiden vil vise, om dette er ren signalpolitik,« siger Christian Juhl og skyder særligt med skarpt mod Thornings udmelding om, at det nye dagpengesystem ikke må koste flere penge.

»Det er helt uacceptabelt, at Thorning fastholder at et nyt dagpengesystem ikke må koste mere end det nuværende. Det betyder, at man skal forringe et andet sted for at forkorte genoptjeningsretten. Det er et klart løftebrud – for før valget lovede Socialdemokraterne, at de ville sløjfe Løkkes dagpengenedskæringer og føre pengene tilbage,« siger Christian Juhl til Berlingske Nyhedsbureau.

Også SFs partiformand, Pia Olsen Dyhr (SF), er skeptisk over for statsministerens tidlige indledning på 1. maj. SF ser Thornings dagpengeudmelding som et røgslør.

»Det her er endnu en meget ukonkret og uforpligtende melding fra statsministeren på et ellers meget alvorligt problem. Løs snak og sympatiske ord hjælper ikke en eneste af de tusindvis af folk, som er kommet i klemme. Statsministeren bør handle i stedet for at sende flere tomme signaler ud. Det er jo så gennemskueligt, at selv op til en rød festdag som 1. maj, så bliver man lidt mismodig,« skriver Pia Olsen Dyhr i et skriftligt svar.

I 2010 halverede VK-regeringen dagpengeperioden til to år og hævede samtidig gentoptjeningskravet fra seks til 12 måneders fuldtidsarbejde inden for tre år. Socialdemokraterne gik til valg på et nyt dagpengesystem, men måtte under regeringsforhandlingerne med de Radikale acceptere, at systemet ville forblive urørt valgperioden ud.

Powered by Labrador CMS