Sundhedsstyrelsen: 7-Eleven sælger ulovlig tobak

Sundhedsstyrelsen anklager nu butikskæden 7-Eleven for at sælge tobaksproduktet snus, som ellers er ulovligt i Danmark.

– Snus er defineret ved at være pulveriseret tobak i poser, men vores produkt er skåret tobak, siger administrerende direktør i V2 Tobacco Marc Vogel. Foto: Elo Christoffersen (Arkivfoto)
Udgivet Opdateret

Portionspakket snus er ulovligt at sælge i Danmark, men produktet Thunder Chewing Bags sælges som varmt brød til især unge i butikker landet over. Produktet har en anden konsistens end snus, men Sundhedsstyrelsens vurderer, at produktet stadig er ulovligt. Det skriver Søndagsavisen.

– Sundhedsstyrelsens vurdering er, at produktet Thunder chewing bags ikke er lovligt i Danmark, fordi det er at betragte som portionspakket snus, siger presseansvarlig Tina Gustavsen til avisen.

Forsker vurderer at det er snus

Også mangeårig forsker i tobakkens effekter Inge Haustrup Clemmensen vurderer, at det er snus.

– Det er jo nikotinpåvirkningen, der er den farlige, og der kan du fuldstændig sammenligne det med snus, siger hun.

Hun peger på, at det indeholder meget nikotin, som hurtigt kan gøre unge afhængige, og at det fører til flere former for kræft i blandt andet bugspytkirtlen.

Producent og 7-Eleven: -Vi følger loven

Men både producent og 7-Eleven mener, man følger loven.

– Snus er defineret ved at være pulveriseret tobak i poser, men vores produkt er skåret tobak, siger administrerende direktør i V2 Tobacco Marc Vogel.

Sundhedsstyrelsen vil nu gribe ind over for salget og kontakte 7-Eleven, der dog ikke har planer om at trække produktet tilbage og har bedt sundhedsministeren om at præcisere loven.

– Vi forhandler tobaksprodukter, som er nøje reguleret efter tobaksloven på lige fod med den øvrige detailhandel, og vi følger de til enhver tid gældende love og retningslinjer. Det gælder også for vores sortiment af snus og tyggetobak, siger Morten Vedel, indkøbschef i 7-Eleven.

Powered by Labrador CMS