Sundhedsstyrelsen og Fødevarestyrelsen advarer igen

Der er stadig farlige D-dråber i omløb, derfor advares der igen mod indtagelse af de farlige dråber.

Udgivet Opdateret

I en general beredskabsmeddelelse advarer Sundhedsstyrelsen og Fødevarestyrelsen igen mod de farlige D-dråber fra firmaet Inno Pharma.

Der er i alt solgt cirka 300 flasker, hvor indholdet af D-vitamin i hver dråbe er 75 gange større end skrevet på flaskerne.

Det kan medføre vitaminforgiftning – hvilket har fået forældre i stor stil til at søge hospitalshjælp til børn, der frygtes forgiftet. På nuværende tidspunkt er over 150 spædbørn blevet undersøgt.

Det er frygten for, at der stadig er forældre, der ikke er opmærksomme på de farlige dråber, der gør, at man nu igen går ud og advarer – og på den måde også håber på, at budskabet bliver spredt.

Der er også råd til, hvad du skal gøre, hvis du har mistanke om en eventuel forgiftning.

En tidligere rundspørge til landets laboratorier viste, at 150 børn i alderen 0-2 år er blevet undersøgt, fordi de har fået D-vitamindråber af mærket Inno Pharma vitamin D3-dråber.

Undersøgelsen viste, at 74 børn havde forhøjet calciumniveau i blodet – heraf havde seks børn svær forhøjede niveauer, har Sundhedsstyrelsen tidligere skrevet i en pressemeddelelse.

Da Newsbreak.dk først skrev om sagen, kunne senior Advisor hos Inno Pharma Johs. Gjelstrup, ikke svare på, hvordan fejlen er sket.

– Vi ved ikke, hvordan det er sket. Vi sidder og forsøger at få styr på det. Vi blev gjort opmærksomme på en fejl i produktet, det skal vi have rettet, sagde han til Newsbreak.dk.

De pågældende D-vitamindråber er trukket tilbage fra markedet, og der vil ikke bliver produceret D-vitamin-dråber hos InnoPharma, før fødevarekontrollen har vurderet virksomhedens procedurer.

I beredskabsmeddelelsen står der:

Dette er en beredskabsmeddelelse fra Sundhedsstyrelsen og Fødevarestyrelsen:

Der er forsat risiko for at der er farlige D-vitamin-dråber i omløb.

Siden marts er der via Helsam, Matas og internettet solgt ca. 300 flasker med farlige D-vitamindråber fra firmaet Inno Pharma.

Over 150 spædbørn er allerede blevet undersøgt. Myndighederne formoder, at der stadig kan være forældre, der ikke har hørt om de farlige D-vitamindråber. Dråberne, der har et alt for højt indhold af D vitamin, kan gøre børnene alvorligt syge.

Det er kun økologiske D vitamin dråber i rapsolie fra Inno Pharma, der er farlige.

Forældre, som giver disse dråber til deres barn, skal straks stoppe med det. Børn, der har fået dråberne, skal have taget blodprøver via egen læge og henvises til børneafdeling.

Der opfordres til, hvis det er muligt, at viderebringe denne meddelelse til andre personer som kan anvende det pågældende produkt.

Forældre kan roligt fortsætte med, at give børnene de andre mærker af D vitamin dråber.

Hvis du har spørgsmål kan du kontakt Giftlinjen på 82 12 12 12.

Der kan findes yderligere information på Sundhedsstyrelsen og Fødevarestyrelsens hjemmesider.

Powered by Labrador CMS