Sydjyder indsamler 5,2 ton genbrugsplast

Allerede i 1995 indførte Matas i Syd- og Sønderjylland retursystem til indsamling af plastemballage. Privatfoto
Udgivet Opdateret

Matas i Syd- og Sønderjylland har igennem 20 år indsamlet tom plastemballage fra kunderne. Plast, som til glæde for miljøet genbruges i stedet for at blive afbrændt. Nu er tallene for 2014 gjort op

Da regeringen for to år siden satte sin ressourcestrategi i værk, var målet blandt andet at få danske husholdninger op i den europæiske superliga, når det gælder genanvendelse af plast. Hidtil har vi ligget i den tunge ende – langt under de lande, vi normalt sammenligner os med.

Nu er der imidlertid klare indikationer på, at vi er ved at blive bedre til plastgenbrug. Danskerne genanvender over 60.000 ton plast hvert år, og mængden er stadigt stigende.

Plastindsamling siden 1995

Mens kun cirka ti procent af husholdningernes affaldsplast i dag genbruges, tilhører erhvervslivet den europæiske genbrugselite. Her får over 60 procent af plasten nyt liv.

Matas er blandt de virksomheder, der gør en stor indsats for at sortere og genbruge mest muligt. Allerede i 1995 indførte Matas i Syd- og Sønderjylland et retursystem til indsamling og genbrug af emballage fra varer købt i Matas, og kunderne tager i stigende grad systemet til sig.

Tallene for 2014, der netop er offentliggjort, viser, at kunderne sidste år returnerede 5216 kilo plastemballage, som efterfølgende er finsorteret, granuleret og genbrugt til eksempelvis tæpperør og fødder til trafikkegler.

– Vi er rigtig glade for at hjælpe vores kunder med at gøre en forskel for miljøet, og jeg tror, at vi i de kommende år modtager endnu mere plastemballage fra kunderne her i området. I Matas vil vi gerne fremme bæredygtighed. Ud over den emballage, som kunderne indleverer, indsamler vi en endnu større mængde fra intern sortering af transportplast. Vi er meget tilfredse med at skåne miljøet for den belastning, plasten ville give ved afbrænding eller deponi. For os er det naturligt at tænke genbrug ind i hverdagen, forklarer butikschef Malene Glaser.

Hun opfordrer kunderne til at huske deres tomme emballage fra varer købt i Matas, når de alligevel besøger butikkerne i Syd- og Sønderjylland.

Powered by Labrador CMS