Sygeplejersker presset til det yderste: Hospital får seks påbud

Foto: Scanpix (genrefoto)
Udgivet Opdateret

Mange sygeplejersker på Aarhus Universitetshospital har alt for mange opgaver og må blandt andet udsætte toiletbesøg. Nu griber Arbejdstilsynet ind

Aarhus Universitetshospital har fået et halvt år til at få rettet op på uholdbare arbejdsforhold for sygeplejerskerne på flere afdelinger. Arbejdstilsynet har i oktober og november sidste år gennemført 15 målrettede tilsynsbesøg for at undersøge sygeplejerskernes arbejdsmiljø på hospitalet, og det har resulteret i seks direkte påbud med forhold, som hospitalet skal have forbedret inden for seks måneder. Det skriver Aarhus Universitetshospital selv i en pressemeddelelse.

Arbejdstilsynet rapporterer om medarbejdere, der ofte løber meget stærkt, springer toiletbesøg over og spiser sen frokost. De har indimellem problemer med at nå selv de mest basale opgaver inden for de givne rammer, og de bevæger sig på kanten af deres egne kompetencer.

Fem sengeafdelinger på sygehuset har fået påbud på grund af for stor arbejdsmængde, for meget tidspres og uklare krav til sygeplejerskernes arbejde. Et af de fem afsnit har derudover også fået påbud om at sikre tid til bearbejdning af de følelsesmæssige påvirkninger personalet udsættes for fra svært syge, kriseramte og krævende patienter.

Udover de seks påbud har fire sengeafsnit modtaget vejledninger, hvor Arbejdstilsynet påpeger, at der er forhold indenfor det psykiske arbejdsmiljø, som Arbejdstilsynet anbefaler hospitalet at arbejde videre med.

Charlotte Thaarup, der er fællestillidsrepræsentant for sygeplejerskerne og næstformand i hospitalets centrale medarbejderudvalg, hilser Arbejdstilsynets tiltag velkommen.

– Overordnet kommer Arbejdstilsynets påbud ikke bag på os. Det er kendte problemer, der handler om ressourcer og arbejdsmængde generelt, siger hun.

Hun mener dog ikke, at det kun er sygeplejerskerne, der har for meget at lave.

– Det er rigtig fint, at der er fokus på sygeplejerskernes arbejdsmiljø, men vi er i samme båd som andre faggrupper, og dette handler ikke kun om sygeplejersker, siger Charlotte Thaarup.

Hun håber, at påbuddene betyder, at forholdene bliver forbedret, inden rigtig mange afdelinger skal flytte, når det nye hospitalsbyggeri ved Skejby er færdigt.

Påbuddene betyder, at Aarhus Universitetshospital skal finde permanente løsninger på problemerne inden for en tidsfrist på 5-6 måneder.

Hospitalsdirektør Gert Sørensen understreger, at der vil blive taget hånd om problemerne.

– Det er påbud, som vi tager meget alvorligt. Der er tale om stikprøver, og de problemer, som Arbejdstilsynet beskriver, findes også på mange andre afsnit på Aarhus Universitetshospital. Derfor arbejder vi på forebyggende tiltag for hele hospitalet, siger Gert Sørensen.

Powered by Labrador CMS