Syv myter om solarier: Det skal du vide

Der findes mange myter om solarier, men hvad er egentlig værd at vide?

En ny rapport fra Kræftens Bekæmpelse og Trygfonden viser, at unge helt ned ti 10-års alderen benytter sig af solarier. KLIK VIDERE OG BLIV KLOGERE PÅ SOLARIEMYTER. Foto: Scanpix
En ny rapport fra Kræftens Bekæmpelse og Trygfonden viser, at unge helt ned ti 10-års alderen benytter sig af solarier. KLIK VIDERE OG BLIV KLOGERE PÅ SOLARIEMYTER. Foto: Scanpix
Udgivet Opdateret

En ny undersøgelse, som Kræftens Bekæmpelse og Trygfonden står bag, viser, at hver tredje i aldersgruppen 15 til 20 år har prøvet at gå i solarie. Faktisk har hver femte af dem gjort det første gang, da de var helt ned til 10 år gammel.

Det har fået Kræftens Bekæmpelse til at efterspørge aldersgrænser på solarier, som er særligt skadelige for børn og unge, når man ser på risikoen for at få modermærkekræft, fremgår det af en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter videoen

Der findes et hav af myter om solarier. Hvad der er særligt godt at vide om solarie, kan du se i galleriet ovenfor.

Den hyppigste kræftform

Blandt børn og unge er den hyppigste form for kræft modermærkekræft.

I en rapport fra Verdenssundhedsorganisationen, WHO, fra 2009 stod det klart, at der var en sammenhæng mellem uv-stråling fra sol og solarier og kræft i huden. Jo flere forbrændinger kroppen udsættes for, jo større er risikoen for at udvikle hud- og modermærkekræft, fremgår det af Cancer.dk.

Faktisk er tre ud af fire tilfælde af modermærkekræft blandt solariebrugere under 30 år på grund af solarie. Generelt øges risikoen for modermærkekræft med 20 procent, når man går i solarie. Er man under 35 år og går i solarie, stiger risikoen til 59 procent.

Aldersgrænse på 18 år

Siden 2007 har Kræftens Bekæmpelse og Trygfonden stået bag Solkampagnen, hvis formål har været at få unge til at droppe solariet. Selv om børn og unge er blevet oplyst igennem et utal af kampagner, er der fortsat nogle, der benytter sig af solarier, selv om det er antal generelt er faldende.

Derfor mener Kræftens Bekæmpelse, at der skal indføres en aldersgrænse på 18 år i landets solcentre.

– En aldersgrænse på 18 år vil sende et helt klart signal om, at solarier ikke er for børn. Erfaringer fra udlandet viser, at en indførelse af en aldersgrænse er et effektivt værktøj til at nedbringe antallet af unge solariebrugere, lyder det fra projektchef bag Solkampagnen Peter Dalum.

Alle solarier registreres

Selv om Danmark er én af de vestlige lande, der endnu ikke har en aldersbegrænsning på solarier, så er der flere gældende regler, som solarier skal overholde.

I henhold til solarieloven fra 2014 skal alle solarier registreres hos sikkerhedsstyrelsen. Derudover er der også opsat en grænse for det maksimale strålingsniveau for uv-stråler i danske solarier.

Ligesom der også skal hænge en advarselsplakat fra Sundhedsstyrelsen.

Powered by Labrador CMS