Tabte kampen til kræft: Teenager bliver nedfrosset

En 14-årig pige har valgt at blive nedfrosset i håbet om at blive vagt til live i fremtiden.

Den 14-årige pige er blevet nedfrosset på Cryonics Institute i Michigan.Foto: Cryonics Institute
Foto: Cryonics Institute

Udgivet Opdateret

Et sidste døende ønske. For en 14-årig kræftpatient var dette ønske kryogenetisk nedfrysning. Den unge pige håbede på, at teknologien vil gøre det muligt for hende at vende tilbage til livet i fremtiden. Det skriver det anerkendte britiske medie Daily Mail.

Det er første gang et britisk barn er blevet kryogenetisk nedfrosset. Pigen, der boede omkring London fik en sjælden form for kræft i august 2015. Efter et år i behandling døde hun i oktober i år. En dommer valgte at tilgodese hendes ønske, selvom hendes far var meget imod nedfrysningen.

Teknologien bruges i vidt omfang til nedfrysning af celler som for eksempel sædceller eller ægceller. Men det er aldrig blevet bevist, at hverken organer eller et menneske kan overleve nedfrysningen. Alligevel var pigen stålfast. Hun sendte et meget usædvanligt brev til dommeren, hvor hun bad om at få sit ønske opfyldt.

– Jeg er kun 14 år gammel, og jeg vil ikke dø, men jeg ved, at jeg kommer til at dø. Jeg vil leve og leve længere, og jeg tror, at i fremtiden kan de finde en kur for min kræft og vække mig igen. Jeg vil have den her chance. Det er mit ønske, står der i brevet.

Endte i juridisk kamp mellem forældrene

Pigens usædvanlige ønske blev midtpunktet for en uset juridisk kamp mellem hendes skilte forældre. Hvor moren gerne ville opfylde pigens sidste ønske, var hendes far imod det. Det var især den høje pris på 320.000 kroner for den tvivlsomme behandling samt den brutale proces, han var imod.

– Selv hvis behandlingen er succesfuld, og hun kommer tilbage til livet, lad os sige om 200 år, så finder hun måske ikke noget familie, og hun kan måske ikke huske ting, sagde faren til dommeren, og fortsatte:

– Hun bliver måske efterladt i en desperat situation, specielt når man tænker på, hun kun er 14 år gammel og vil være i USA.

Men til sidst ændrede han alligevel mening, og accepterede sin datters beslutning.

– Jeg respekterer hendes beslutning. Det her er den sidste og eneste ting, hun har bedt mig om, siger han.

“100 milliarder celler kan ikke gendannes”

Trods de, for nogle foruroligende procedurer ens krop skal igennem, valgte dommeren at tilgodese pigens ønske. Det er ikke klart hvilket procedurer, der blev udført efter pigens død. Hendes krop er nu nedfrosset i frysende nitrogen ved Michigans Cryonics Institutes nær Detroit.

Sagsnoter fortæller at hun ankom til faciliteten i oktober, otte dage efter hun døde. Der er i dag kun få kryogenetiske centre udenfor USA heriblandt et i Rusland, derfor blev pigen transporteret over Atlanterhavet.

Men der er stadig skepsis mod proceduren:

Hvad er kryogenetisk nedfrysning?

– Patienten skal være erklæret død før proceduren kan starte. Når dette er tilfældet, skal processen starte mellem to til 15 minutter efter hjertet er stoppet. Kroppen bliver lagt i is og får indsprøjtet kemikalier for at forhindre blodet i at størkne.

– Kroppen bliver herefter sendt til en kryogenetisk facilitet. Her nedkøes det til en temperatur lige over frysepunktet, og blodet bliver erstattet med en blanding for at bevare organerne.

– En anden blanding bliver indsprøjtet for at stoppe iskrystaller i at dannes i organer og væv. Herefter bliver kroppen nedfrosset til minus 130 grader.

– Kroppen bliver placeret i en container, hvor den bliver sænket ned i en tank med flydende nitrogen med temperaturen minus 196 grader.

– Kroppen forbliver i tanken frosset ned til minus 196, mens man venter på et medicinsk gennembrud.

Kilde: Daily Mail

– Når du kigger på hjernen, med 100 milliarder celler og 10.000 forbindelser mellem disse og andre celler, så er der ingen chance ind i helvede, at man kan genskabe en funktion i det, siger Martin Ingvar, der er hjerneforsker ved Karolinska Institut om kryogenetisk nedfrysning.

Powered by Labrador CMS