Tænker du på klimaet? Så køb en diesel-bil

Der skal køres en del kilometer, før det kan betale sig at investere i en el-bil.

Udgivet Opdateret

Bekymrer du dig om klimaet? Ja, så kan det faktisk godt være, du skal styre uden om el-bilen, næste gang du investerer i en ny bil.

For ifølge en ny analyse fra Klimarådet – Flere elbiler på vejene – skal der faktisk en del kørsel til, for at det kan svare sig at købe en el-bil. Klimamæssigt set, forstås.

Der er nemlig store klimamæssige omkostninger ved at producere en elbil. Det koster nemlig lige så meget CO2 at producere batteriet til bilen, som det gør at producere selve bilen, fremgår det af analysen.

I galleriet ovenfor artiklen kan du se, hvor langt du skal køre i en bil, før en el-bil kan svare sig.

Batterier fyldt med tungmetaller

El-biler kører nemlig i dag rundt med lithium-ion batterier. Og det er artige sager, den slags, der i øvrigt stort set ikke genanvendes, indeholder. Det fremgår af rapporten:

“I dag genanvendes bilbatterier stort set ikke. Spørgsmålet er, om man vil kunne reducere energiforbruget og CO2-udledningen fra batteriproduktionen ved at genanvende dele af batteriet og de metaller, som indgår heri, fx litium, kobolt, aluminium, kobber, nikkel, osv,” står der i rapporten.

Dropper du strømmen til fordel for de fossile brændstoffer, så følg guiden her til at køre så grønt, som muligt – og HER er en guide til, hvilke familiebiler, der kører længst på literen.

Sådan kører du grønt og billigt:

– Kør i højest mulige gear. Lavere omdrejninger forbedrer benzinøkonomien.

– Kør forudseende og undgå hårde opbremsninger. Lad motoren bremse i gear i stedet for at koble ud, når du nærmer dig et rødt lys.

– Undgå åbne vinduer, åbent soltag, tagbøjler, tagboks og cykler på taget. Det øger benzinforbruget betragteligt.

– Hold hastigheden. Ved overhalinger flytter du dig som regel kun et par pladser frem i rækken.

– Tjek dæktrykket. Er det 0,5 bar for lavt, skal du regne med to-tre procent højere brændstofforbrug og større slid på dækkene.

– Sluk aircondition og sædevarmer, hvis du ikke har brug for dem på sommerferien.

– Pak bilen så spartansk som muligt. Ekstra kilo kan ses på regningen efter en kør-selv-ferie. Drop genstande på hattehylden bag bagsædet, selv en let nødhjælpskasse kan være dødsensfarlig, hvis du er nødt til at bremse hårdt op.

Kilde: FDM

Powered by Labrador CMS