Tandlæge med vigtig advarsel til unge

Ifølge formanden for Tandlægeforeningen bør unge stoppe med at tage snus, for det kan have konsekvenser. Blandt andet kan snus smadre tandkødet

Snus kan ødelægge tandkødet, advarer formanden for Tandlægeforeningen.
Snus kan ødelægge tandkødet, advarer formanden for Tandlægeforeningen.
Udgivet Opdateret

Forbruget af nikotinposer blandt børn og unge er vokset. Og de unge blæser på snus-forbud, som Newsbreak.dk i dag kan fortælle.

Derfor har regeringen foreslået, at prisen på en dåse med nikotinposer skal stige med 11 kroner. 

Det har nemlig forskellige konsekvenser at bruge nikotinposer og snus. En af konsekvenserne er, at det kan ødelægge tandkødet, fortæller Susanne Kleist, formand for Tandlægeforeningen, til Newsbreak.dk.

- Når unge tager snus, risikerer de, at tandkødet trækker sig tilbage, så tandhalsene blottes og mere af tænderne bliver synlige. Og tandkød, der har trukket sig tilbage, kommer ikke igen, lyder det.

Snus irriterer også mundslimhinden, der som beskyttelse danner en slags hård hud i form af hvidlige, rynkede plamager, der hvor snusen lægges. Disse slimhindeforandringer forsvinder, når man holder op med at bruge snus.

Stigende problem

Formanden for Tandlægeforeningen råber vagt i gevær.

- Det er et stigende problem, at unge tager snus. Jeg oplever, at flere og flere gør det, for det ser jeg som tandlæge, og det fortæller de unge selv, oplyser Susanne Kleist og fortsætter:

- Man kan blive afhængig af nikotin, og det er ikke godt for unge mennesker at være afhængig af noget. Det er en sag, som Tandlægeforeningen meget gerne vil slå på tromme for. Det har vi gjort i flere år. Vi har blandt andet lavet kampagner i samarbejde med Kræftens Bekæmpelse. 

Risiko for kræft

Der er forskel på snus og nikotinposer. Førstnævnte indeholder tobak, og tobak er kræftfremkaldende, påpeger formanden for Tandlægeforeningen.

- Når man tager snus, risikerer man at synke spyt med kræftfremkaldende stoffer og i værste fald få kræft i bugspytkirtlen, advarer Susanne Kleist. 

Powered by Labrador CMS