Telenor stjæler også kunder fra TDC

Foto: Elo Christoffersen (Arkivfoto)
Udgivet Opdateret

Danmarks næststørste teleselskab har fortsat succes med sin aggressive markedsføring og har i januar-marts hentet yderligere 13.000 kunder i den hårde mobilkonkurrence. Det er femte kvartal i træk, at Telenor får flere kunder.

Telenor, Telia og »3« har tilsammen vundet 39.000 nye kunder i årets første tre måneder, og det er dermed igen TDC, der er storleverandør til konkurrenterne, selv om der er lidt mindre gang i svingdøren end tidligere. TDC kommer selv med regnskab torsdag.

Telenor har nu 1.966.000 mobilkunder, viser det stærkt begrænsede regnskab, som Telenor offentliggjorde onsdag morgen.

Øvrige regnskabstal er mørkelagt

Det er udelukkende kundetallet, som Telenor offentliggør. Alle øvrige regnskabstal har været mørkelagt, siden Telenor og Telia i december meddelte, at de på grund af den voldsomme konkurrence i Danmark slår deres danske forretninger sammen til et nyt selskab, formentlig sidst i 2015.

Telenors norske ejere betragter det danske selskab som under afvikling og offentliggør derfor ikke nogen tal, selv om Telia fortsætter som hidtil, og selv om Telenor også skal meddele Erhvervsstyrelsen en række af de oplysninger, som ikke længere lægges frem i forbindelse med regnskaberne.

Telenor er både Danmarks og Nordens næststørste teleselskab og hører sammen med Telia til blandt verdens ti største mobilselskaber, hvor TDC – som er størst i Danmark på mobiltelefoni, fastnettelefoni, internetforbindelser og TV – internationalt set er en meget lille spiller. I Danmark ejer Telenor lavprismobilselskaberne CBB Mobil og Bibob og TV-leverandøren Canal Digital.

Særdeles udfordrende mobilmarked

»Vi høster frugten af, at vi i 2014 opnåede en stærk position inden for mobilnetværk og service. Desuden har vi på privatkundemarkedet succes med vore familieprisplaner, som giver kunderne stor værdi med Office 365 og OneDrive,« siger Telenors administrerende direktør, Marek Slacik, der har stået i spidsen for selskabet siden september 2012, med henvisning til aftalen om at give Microsofts kontorpakke gratis med i abonnementet.

Marek Slacik ser stadig mobilpriskrigen som hård og opslidende.

»Markedsforholdene er særdeles udfordrende, og konkurrencen om kunderne er hårdere end nogen sinde,« lyder hans vurdering.

Det kommende Telia/Telenor har endnu ikke fået navn og kræver først godkendelse hos EUs konkurrencemyndigheder. Konkurrencekommissær Margrethe Vestager vil 19. august meddele, om fusionen kan finde sted som planlagt, eller om de to selskaber f.eks. skal sælge noget fra for at få tilladelsen. Det nye »Telianor« bliver næsten lige så stort som TDC.

Hvornår ledelsen for det nye selskab er på plads, og hvad det betyder for antallet af medarbejdere, er endnu ikke meldt ud.

Kort før jul afsluttede Telia og Telenor sammenlægningen af deres mobilnet i Danmark efter næsten to års arbejde.

Telia og »3« går også frem

Telenors samarbejdspartner på det danske mobilnet, svensk-finske Telia, hentede i januar-marts endnu 25.000 mobilkunder og 4.000 bredbåndkunder og er nu oppe på 1,6 millioner mobilkunder, 118.000 bredbåndskunder og 117.000 fastnetkunder i Danmark. Til gengæld faldt driftsresultatet (EBITDA) på tre måneder fra 154 til 140 millioner svenske kroner (Telia opgiver ikke regnskabstal i danske kroner), det laveste i mere end tre år. Omsætningen faldt med 152 millioner kroner fra 1.574 til 1.422 millioner. Indtjeningsmargenen forbliver på 9,8 procent, som også var tilfældet i 4. kvartal, hvor Telia for første gang i mange år kom ned under 10 procent.

Danmarks fjerdestørste teleselskab, »3«, der også ejer lavprisselskabet Oister, vandt i januar-marts kun 1.000 nye mobilkunder efter adskillige kvartaler med omkring 20.000 ekstra kunder hvert kvartal. »3« har mistet en stor statsaftale, og en voldsom kundereaktion oven på beskyldninger om, at »3« ligger i skattely i Luxembourg ramte også, men administrerende direktør Morten Christiansen lover, at »3« i år vil hente 100.000 nye kunder. »3«-koncernen har nu 1.127.000 mobilkunder. Samtidig faldt omsætningen i 1. kvartal til 746 millioner kroner mod 757 millioner for et år siden og hele 940 millioner i julekvartalet, mens driftsresultatet var på 146 millioner kroner mod 152 millioner for et år siden og 163 millioner for tre måneder siden. Indtjeningsmargenen ligger på 20 procent – samme niveau som for et år siden.

TDC taber i Danmark men vinder i Norge

TDC, der er Danmarks største teleselskab, står igen som den store taber. Senioranalytiker Morten Imsgard fra Sydbank forventer, at TDC har mistet 20.000 private mobilkunder, lidt færre end tidligere, og 14.000 TV-kunder samt 38.000 fastnetkunder i 1. kvartal. Til gengæld vil prisstigninger pynte på TDCs samlede regnskab, og opkøbet i Telenors hjemland, Norge, i september af det næststørste kabel-TV-selskab, Get, vil – sammen med en stærkere norsk krone – bidrage til en vækst i omsætningen trods et forventet lavere resultat før skat.

Telenor overtog i Danmark i juni 2000 mobilselskabet Sonofon og i maj 2005 internetleverandøren Cybercity, som begge i juni 2009 tog moderselskabets navn.

Selve Telenor blev oprettet af den norske stat i 1855 som Telegrafverket. Navnet Telenor blev indført i koncernen i 1995.

Powered by Labrador CMS